01. 04. 2012.

NEMASNA CILANTRO KREM-ČORBA SA TIKVICAMA



Coriandrum sativum  je vjerojatno jedan od prvih začina koje je čovječanstvo počelo da koristi. Sjeme ove biljke naziva se korijander, a lišće cilantro.

Cilantro listovi  izgledom podsjećaju na peršun, imaju opor miris i specifičan oštro-gorki ukus koji ne vole baš svi. U kulinarstvu se stariji listovi konzumiraju uz jela od sira i  u salatama. Mladi listovi se koriste u  namazima, umacima, uz crveni kupus, kelj, cveklu i gljive, u supama i čorbama. 

Sjeme ima vrlo ugodnu, slatkastu aromu. Preporučljivo je da se korijander  prije upotrebe malo proprži i samelje. Koristi  se kao  začin za hljeb  i peciva, sir, mesna i riblja jela, ražnjiće i kebab sendviče, za  pripremu likera,  kao dodatak za kari i druge mješavine začina. Cijele sjemenke se koriste i kao prirodni konzervans za zimnicu.

Korijen ove biljke može da se koristiti kao zamjena za  bijeli  luk.



SASTOJCI:
šaka (8-10 gr)  cilantro listova
2 mrkve
2 tikvice
2 krompira
1 crni luk
2 kašike kečapa ili 2 paradajza
pstohvat bibera
soli po ukusu
1,5 litar vode

PRIPREMA:
Svo povrće oprati, a mrkvu, krompir i luk oljuštiti. Zatim mrkvu i tikvice  isjeći na krupne komade.



U 1,5 litar hladne vode dodati pripremljeno povrće.



Čorbu začiniti kečapom, biberom i solju.



Kuvati na najjačoj temperaturi dok ne provri. Zatim, polupoklopljeno  kuvati na laganoj vatri   dok povrće ne omekša (nekih 30-ak minuta). Skuvanu čorbu  pasirati štapnim mikserom, sve  dok ne postane ujednačeno kremasta.



Vruću čorbu sipati u zdjele, ukrasiti listićima  cilantro-a i poslužiti.




Pjesma koju volim:


22 komentara:

  1. Obozavam ovakve krem corbe. Divna čorba ali ja cu morati lišće korijandera zameniti peršunom. Lisće nikako da zavolim ali zato seme obožavam. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada se cilantro lišće doda na početku kuvanja zajedno sa povrćem (kao što je u ovom receptu riječ), onda će ukus cilantra biti slabiji. Ukoliko se cilantro doda pred sami kraj kuvanja ukus u čorbi će mu biti pojačan. Možda te ove informacije navedu da čorbu ipak spremiš sa cilantrom :)
      Kada nemam cilantra ja ovu čorbu spremam sa peršunom, tako da provjereno znam da je i u toj varijanti čorbica jako ukusna.

      Izbriši
  2. Krasna juha, rekla bi čak ozbiljna, onako kompletna, baš mi se sviđa, obožavam korijander.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako Dunja,ova čorba je vrlo sita, pa mi je u ljetnjim mjesecima nerijetko ona kompletan ručak!

      Izbriši
  3. mislim da cilantro nisam nikada jela. Zaista ti je krasna ova juhica!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda je vrijeme da ga probaš, tako hranljivu i zdravu namirnicu ne smiješ preskočiti :)

      Izbriši
  4. Jako volim korijander, i svjež i sjemenke. Imam i jedno i drugo u kući, pa mi je ova juha kao naručena! Sjemenke, ako nemam listića, dodajem u guacamole koji mogu jesti svaki dan, a bez korijandera nije dobar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam zašto, ali meni nikako ne uspjeva kad ga posadim :(

      Izbriši
  5. Baš sam ovaj vikend kupila teglicu korijandera i presadila u veći pitar. Sada čekam da počne bujati pa pravim ovu laganu gustu juhu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno, za par nedjelja imaćeš mlade listove, idealne za ovu čorbu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako interesantan recept. Ja puno volim koriander ali uvjek sam imala probleme dobiti ga svežog. I sad sam ga posadila u lonac, nadam se, da nisam prekasna:).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam odustala od koriandera. Jednostavno mu nešto ne odgovara i nikako da mi uspje, srećom ovdje se može kupiti svjež.

      Izbriši
  8. super recept i jako detaljno i zorno objašnjenje za korijander! meni je duuugo trebalo da prožvačem njegov okus, smetao mi je i u najmanjim tragovima, sad već više ne... i ja ga imam svježeg u tegli na balkonu i fino se razmnožava, čak je jako pozelenio

    OdgovoriIzbriši
  9. Ukus mu je u pošetku težak, ali kad se stekne naviks onda ga organizam sam traži. Zavidim ti na toj teglici korijandera:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Divno, obozavam korijander i puno ga koristim, pogotovo za meksicke recepte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da, korijander ide uz ljuta, pasuljasta i kukuruzna jela:)

      Izbriši
  11. Obožavam! Sviđa mi se gustoća koju si dobila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za gustoću je zaslužan krompir, a za teksturu štapni mikser. Bez ovog miksera to nije to.

      Izbriši
  12. Nikada nisam koristila lisce korijandera, a da budem iskrena nisam ni naisla na njega nikad na pijaci. Corbica mi se jako dopala jer obozavam tikvice. Ako ne nadjem lisce isprobacu sa persunom.

    P.S. ovo mi je jedna od omiljenih pesama, a dopala mi se i u rep varijanti 'sting feat puff daddy' http://www.youtube.com/watch?v=TKW4pDWGTA0

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taci, ova Puff Daddy-eva obrada je fantastična, kad onaj hor višeglasno zapjeva naježim se :)

      Izbriši
  13. Pre 10-ak dana sam kupio štapni mikser, a u subotu sam ga uvalio na nekoj svadbi. Zbog ove čorbice ću morati da kupim novi.

    OdgovoriIzbriši
  14. Milane, štapni mikser je nezamjenljiv za ovakve čorbice. Možeš da kuvaš bilo koje povrće, kad ovaj mikser to sjedini ukus je fantastičan, a tekstura izuzetna. Ukoliko budeš kupovao novi, savjetujem ti da kupiš sa metalnim štapom (baš zbog miksanja vrućih čorbi) jer postoje i varijante sa metalnim noževima a plastičnim štapom. Da ti bude jasnije, ovaj je sa metalnim štapom: http://www.tehnomanija.rs/stapni-mikseri/bosch-stapni-mikser-msm-6b250.html
    a ovaj sa plastičnim: http://www.tehnomanija.rs/stapni-mikseri/bosch-stapni-mikser-msm-6b150.html

    OdgovoriIzbriši