10. 10. 2011.

Moj mali krambl



„Savršena pita počinje od savršene kore.“ Međutim, krambl je savršena pita, a nema koru!

Krambl je  jelo britanskog porijekla, a može se pripremiti  u slatkoj  ili slanoj verziji, zavisno  od sastojaka koji se koriste. Slatki  krambl obično sadrži pečeno  voće, koje je prekriveno mrvljivim  tijestom, a čiji su osnovni sastojci  puter, brašno i šećer.  Za ovaj izvanredni dezert  tradicionalno se koristi sledeće voće: jabuke, kupine, breskve, rabarbara, ogrozdi, i šljive. Mrvljivo tijesto može u sebi sadržati kisjelo mlijeko ili sirće. U njega se mogu dodati  bademi ili drugi orašasti plodovi, što mu daje  više nego neobičan ukus. Preko ovog tijesta  posipa se šećer (smeđi ili bijeli), prije ili poslije pečenja. Ukoliko se šećer doda prije pečenja, gornji sloj krambla biće  karamelisan i vrlo ukusan. U nekim receptima umjesto mrvljivog tijesta koristi se izlomljeni biskvit  ili pahulje od žitarice.

Ništa manje nije ukusna ni slana verzija krambla . Umjesto voća koristi se meso, povrće, sir ili jaja, a  u mrvljivom tijestu  šećer je zamijenjen sa sirom.

Slatki krambl može se poslužiti sa šlagom, pudingom ​​ili sladoledom. Slani se služi kao predjelo ili dio glavnog jela.

Ova jednostavna pita može se izvoditi u neograničenim kombinacijama, potrebno je samo 
pograti se s maštom i namjernicama koje su  na dohvat ruke. Ovo je moja zimska verzija sa zamrznutim voćem i malo drugačijim načinom mrvljenja tijesta.  Niskokaloričan, zavodljiv i neodoljiv, a u njemu crna čokolada, malina i višnja... takav   je moj mali krambl.



Mrvljivo tijesto:
200 gr brašna
1 vanilin šećer
1 kašika šećera
1  prašak za pecivo
75 gr putera
125 ml mlijeka


 Voćni fil:
150 gr smrznutih malina
150 gr smrznutih višanja
12 kockica crne čokolade 70%
šećer u prahu po potrebi




Priprema:
200 gr brašna, vanilin šećer, kašiku šećera i prašak za pecivo suvo pomiješati. Suvoj smjesi dodati 125 ml mlijeka i 75 gr  putera .  Zamijesiti tijesto i  ostaviti ga pola sata u frižideru.



U 6 keramičkih posudica ravnomjerno rasporediti voće i izlomljenu čokoladu (po dvije kocke u svaku posudicu).



Preko voća i čokolade narendati ohlađeno tijesto.



Ugrijati rernu na 180ºC i peći krambl 15 minuta , da tijesto dobije lijepu  zlatnožutu boju.



Ispečeni dezert posuti sa šećerom u prahu.



Moj mali krambl se služi topao. Ukoliko se ohladi može se podgrijati u rerni ili mikrotalasnoj.



Pjesma koju volim:

Broj komentara: 19:

  1. Ah Dzenis Dzoplin i njen neponovljiv glas..obozavam.A Cruble slan i sladak i aj redovno pravim.Tvoj izgleda vrlo ukusno;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja uvek imam mrvice u zamrzivaču,iseckam neko voće,pospem mrvicama i očas posla gotov slatkiš.Obožavam sa sladoledom od vanile,mmm... Tvoj još ima i čokoladu,duplo mmmm...

    OdgovoriIzbriši
  3. @Dzoli Dzeniska je obilježila moje odrastanje,ne mogu a da je ne pomenem!
    @emo_serpica Hvala serpice:)
    @Irena Čokolada, osim poboljšanja ukusa, ovdje ima zadatak da zgusne sokove koje ispusti smrznuto voće, pa se dobije kremasta tekstura sa komadima voća.

    OdgovoriIzbriši
  4. volim crumle u bilo kojoj varijanti. Ovaj zaista odličn oizgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikad nisam probala, a ovaj tvoj izgleda baš primmmmammmljivo, moraću da ga napravim :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Kao prvo - obozavam Janis Joplin! :)
    A kao drugo - ovo je sjajan crumble! Mnogo mi se dopada kombinacija, a posebno me odusevio dodatak cokolade. Sjajno! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ah, Janis...
    Gledajuci tvoj savrseni crumble, moj mu dodje ko rusvaj. Moje mrvice nikada nisu ovako fine. Prepisujem tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršen desert koji ću sigurno raditi. I ja volim kolače s mrvljencem (crumble) i mislim da su idealni spoj tijesta i voća. A pogodila si me i s Janis, sva se ježima.

    OdgovoriIzbriši
  9. @Tamara: Hvala!
    @jacamaca: Jaco ovo je najbrži pečeni dezert, što se mene tiče upravo ga ta brzina podiže na sami vrh moje top liste slatkiša!
    @Miki: I prvo i drugo me uveseljava:)
    @Ana: Ovo tijesto i nije klasično tijesto za krambl, njegovo pravo tijesto je skroz mrvljivo a ovo je kompaktno i narendano, tako da mu mrvice nisu mrvice već identični komadići :)
    Ovo tijesto je ustvari sipkavo(prhko)tijesto. Ja uvjek imam u zamrzivaču i tijesto i voće, tako da mi je krambl gotov za 20-ak minuta.
    @Κάθαρσις: Zaista sam oduševljena što imam puno istomišljenika kad je Dženis u pitanju!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divan post, crumble, Janis...., uživam gledati, čitati, slušati.
    Crumble mi se posebno sviđa, inače volim ovakvu vrstu kolačića, a ovaj je zbilja posebno dobar. Jako lijepo si prikazala recept i svakako ću ga isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  11. Veliki sam fan crumbla, i u slatkoj i u slanoj varijanti, i ovaj tvoj izgleda jako primamljivo. Mrvice su savršene! Bilježim recept :)

    OdgovoriIzbriši
  12. fenomenalno, molim te bili mi rekla gdje si nasla ove lijepe keramicke posudice (neznam kako se zovu), prelijepe su , obicno sam viđala bijele , a ove crvene i plave su stvarno prekrasne :)

    OdgovoriIzbriši
  13. obožavam, slatke verzije su mi draže, ova je odlična i čokolada je odličan dodatak ovdje

    OdgovoriIzbriši
  14. @Branka - byB: Hvala Branka, sigurna sam da će ti se svidjeti i ova verzija krambla!
    @tanja: Mrvice su namjenski pravljene, ništa nije prepušteno slučaju:)
    @ivana: U okviru Eurosalona postoji posebna prodavnica kućnih potrepština Home Center. U njemu sam kupila ove posudice, dolaze u pakovanju po 4 iste boje. Imam ih već par godina, izuzetno su kvalitetne.
    @ninakuhinja: Ja ponekad uz čokoladu i voće stavim malo ruma. I ta je kombinacija baš dobra:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Upravo upadoh na blog...i vec na prvi pogled sam ocarana. Prvo - ovaj slatkis cu da spremam cim prije,ide mi voda na usta...a sladokusac sam do neba! Drugo - ti izgleda ovdje pravis razna mala cuda i rado cu da upijam znanje :)

    Veliki pozdrav i hvala sto si pratilac!
    Milijana

    OdgovoriIzbriši
  16. ovo sa malinama je naprosto fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  17. @millie {passiondecor}: Jako mi je drago što si zavirila kod mene, jer ja tvoj blog sa VELIKIM zadovoljstvom čitam!
    @kırmızı ekoseli battaniye: Thank you for your friendship, your trust and your confidence!
    @DD: Kad sam ga prvi put spremila bila sam oduševljena, jer nisam ni ja očekivala da maline tako dobro idu sa crnom čokoladom!

    OdgovoriIzbriši