15. 10. 2010.

Moja "halloween" tikva                                                          moj najdraži tikvan :)

Tradicija slavljenja Noći vještica (Halloween) vuče korjene iz drevne keltske  svetkovine  Samhain. Po ovom paganskom vjerovanju duše su tada napuštale svijet i reinkarnirale se u novom tijelu. Na tim su se svetkovinama, osim tradicionalnog rezbarenja bundeva, bacale rune ( pločice za gatanje), palile svijeće (narandžasta za sreću, crna za tjeranje negativiteta) i stajalo se pred ogledalom kako bi se poželjela i ispunila neka tajna želja. Zato, ako vam tog dana ogledalce bude pri ruci, poželite želju!  Možda se ispuni…Potreban materijal:
1 veliki balon
tutkalo
1 rolna toalet papira
uljane boje (narandžasta, braon i žuta)


Postupak izrade:
Naduvati veliki balon. Napraviti gusti rastvor tutkala i vode 7 - 10% (70 - 100 gr. tutkala na 1 litar vode) nanijeti ga na balon i preko njega oblijepiti cijeli balon (računajući i zavezani vrh) toalet papirom. Taj postupak ponoviti 6-7 puta. Potrebno je uvjek sačekati da se prethodni sloj osuši, pa zatim nanjeti sledeći sloj. Sušenje  može da potraje od pola sata do dva sata u  zavisinosti od temperature i vlaznosti vazduha. Sušenje se ne smije ubrzavati  fenom ili sl. Kada se osuši zadnji sloj, olovkom iscrtati oči i usta i zrezati ih skalperom.


Da bi tikva mogla da stoji , dno tikve je takođe potrebno malo izrezati.   


 Naranžastom uljanom bojom obojite tikvu i dodajte joj braon i žućkaste uzdužne pruge koji treba da daju osjećaj neravnina na tikvi. 


Vrh tikve obojite zelenom bojom. 


Tikva se može koristiti kao abažur za lampu u dječijoj sobi. Potrebno je samo da se u donji otvor ubaci sijalično grlo sa kablom.

NAPOMENA:
Ova tikva je  napravljena  prije 10 godina, tako da nažalost nemam fotografije izrade. Nadam se da sam uspjela riječima da pojasnim cijeli postupak. 

Broj komentara: 13:

 1. Joooj, moji klinci bi odlepili na ovo, super ti je ideja. Pozdrav tebi i tvom manekenu, a ja znam gde cu za Noc vestica... pravo pred ogledalo :)))

  OdgovoriIzbriši
 2. Genijalno Majo. Deset godina je uzdržala tikva a da je neko nije slučajno slupao. Svaka čast. Stvarno nisam nikada videla i ideje mi samo naviru. Može svašta da se pravi na ovom kalupu. Razne lutke i pajaci. Samo još malo lepka i vunice. Mašta je izvor lepog detinjstva, velike pare nisu potrebne!

  OdgovoriIzbriši
 3. @Casa de vainilla Pozdrav tebi i klincima od mene i mog manekena:)
  @jelena Ova tikva je napravljena za dječiju predstavu koja je iozvođena preko 500 puta, tako da se tikva navozala i našetala, a ipak ostala čitava:)

  OdgovoriIzbriši
 4. Vau, što dobro izgleda! Svaka čast na ideji! Obožavam Halloween i ovo bih mogla jednom napraviti :)

  OdgovoriIzbriši
 5. Skroz simpatična tikva, a uz to može trajati godinama.

  OdgovoriIzbriši
 6. Na mom blogu je nagrada za tebe, preuzmi je na:
  http://sweetgreenhr.blogspot.com/2010/10/aneoska-pavlova-s-kupinama-i-kremom-od.html
  Pozdrav

  OdgovoriIzbriši
 7. Draga moja,da znas da ti je ideja genijalna,samo mi reci gde tutkalo kupujem?u knjizarama?Praviću definitivno!!!

  OdgovoriIzbriši
 8. @Josipa i Just Cake girl Ideja je starija od mene:) Ovako mogu da se naprave maske, razne činije...
  @ Dajana Ova traje već jednu deceniju, postala nam je kućni ljubimac:)
  @Surac Hvala!
  @Sweet Green Hvala na ovom lijepom iznenađenju:)) Uskoro ću je i proslijediti.
  @vera Pokušaj u radnjama gdje se prodaje slikarski pribor ( pretpostavljam da ga u knjižarama ima) i u radnjama gdje se prodaju farbe i ljepila za drvo. Pravo tutkalo je inače životinjskog porijekla i pravi se od kostiju i kože, najčešće zeca :( Srećom danas postoje sintetičke zamjene za sve , pa i za tutkalo.

  OdgovoriIzbriši
 9. Koja odlična ideja, totalno si me oduševila ovim postom. Jako šarmantno. :)

  OdgovoriIzbriši
 10. Bravo, zaista si kreativna, dala si nam ideje da se i mi u tome isprobamo, mada sumnjam da ću smeti da pokažem svoja dela.
  Majo, dodelila sam ti nagradu, uđi na moj blog i preuzmi je!!!

  OdgovoriIzbriši
 11. Na mom blogu te ceka jedna nagradica pa kad stignes svrati da je preuzmes :)

  OdgovoriIzbriši