19. 01. 2010.

Padobranci sa Beverly Hills-a

Francuskinja Paulette Koumetz je napravila veliki BUM sa svojom prodavnicom pariških macarons-a na Beverly Hills-u. Ona je ovaj slatkiš amerikancima prezentovala u veoma modernom pakovanju (cijena 19 $) sa slovima od ekološkog sojinog mastila.


Porijeklo macarons-a je diskutabilno. Jedni tvrde da su nastali kada su Jevreji Sefardi protjerani iz Španije i da su kolačići pravljeni za Pashu kada se kvasno tijesto ne jede. Drugi vjeruju da su doneseni iz Italije u Francusku i da su ih Sestre Karamelićanke prodavale za vrijeme Francuske revolucije da bi preživjele.

Što se nas tiče tu nema misterije, padobranci su padobranci...


Sastojci za tijesto:
3 bjelanca
300 gr šećera
3 kašike soka od limuna
300 gr oraha

Sastojci za krem:
3 žumanca
3 kašike šećera u prahu
125 gr putera
1 vanilin šećer
100gr crne čokolade (70% kako djelova)
1 kašika ruma


IZRADA TIJESTA:

Bjelanca i šećer dobro umutiti, dodati im sok od limuna i nastaviti mućenje. Zatim u smjesu sipati orahe i nastaviti mućenje sa mikserom na najmanjoj brzini.
Na pleh staviti pek papir i ravnomjerno, malom kašikom vaditi i redjati dobijeno tijesto. Kolačiće peći na 150ºC u prethodno zagrijanoj rerni 30 minuta, dok se ne isuše.


IZRADA KREMA:

Žumanca i šećer dobro umutiti i dodati im omekšali puter. Nakon toga dodati omekšalu čokoladu i rum, nastaviti sa mućenjem sve dok se ne dobije glatki, ujednačeni krem.



ZAVRŠNA IZRADA:

Pečene i ohlađene kolačiće spajati po dva sa ovim filom.



RECEPT ISPROBALA:
MontenegroGirl
još jednom MontenegroGirl

Broj komentara: 11:

  1. Divno! Kada bi se samo spustili kod mene, hm...

    OdgovoriIzbriši
  2. ovaj recept me oduševio još kada sam ga prvi put vidjela na Cool, a odlična je i tvoja izvedba. Moram reći da me najviše kod recepta oduševilo to što su padobranci ili macarons prikazani jednostavno jer u svim ostalim receptima na koje sam nailazila to je čitava znanost oko izrade macaronsa tako da ih se nikada nisam usudila isprobati jer sam u startu smatrala da nema teorije da bi mi uspjeli. Po ovome sigurno hoću :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Branka i ja sam dugo imala "moru" od padobranaca, prvi su mi se ugljenisali!
    Tada sam naučila da se čitava filozofija oko njih se svodi na dvije stvari :
    1. tijesto od padobranaca mora da bude gusto tj. da se ne razliva kad se stavi na pleh (ukoliko vidiš da ti nije dovoljno gusto, što može da se desi ako su jaja velika, ti dodaj još malo oraha ili mrvica,
    2.padobranci se NE peku nego se SUŠE u rerni na blagoj temperaturi!

    Draga moja, slobodno se upusti u ovu avanturu, ako ti prvi put ne uspiju drugi put će biti savršeni, vjeruj mi:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlicni,provjereno

    OdgovoriIzbriši
  5. MontenegroGirl, moram priznati da je to i do tebe, jer sve što ti spremiš ispane odlično!Ivalana, hvala na povjerenju:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo Majo,
    Trazim na internetu recept za padobrance vec 2 sata.Kad sam vec odlucila da odustanem od svih recepata koje sam nasla,jer su mi mnogo komplikovani a i dosta vremenski zahtjevni otvorila sam tvoj blog.OOO sreci nema kraja,jer sam nasla pravi recept i lijepo objasnjeno spremanje.A jos moja Crnogorka.Pa oni moraju da uspiju.Isprobat cu danas i javit.Pozdrav iz USA od Stojanke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stojanka, ukoliko ti je rerna jaka slobodno smanji temperaturu. Sva filozofija uspješnih padobranaca leži u niskoj temperaturi. I obavezno se spremaju dan ranije, jer im treba da "odleže" bar taj jedan dan. Što duže stoje ukusniji su i hrskaviji!
      Veeeeliki pozdrav iz Podgorice!

      Izbriši