29. 01. 2010.

Bešamel riža sa senfom

U danima kada je zemlja bila mlada i čitav svijet bio bolji nego sada, kada su muškarci i žene bili jači i zdraviji , kada je plod bilo kog stabla je bio veći i slađi od onoga što sada jedemo, jedno zrno riže bilo je toliko veliko da se čovjek samo od njega mogao hraniti danima. Ljudi nisu morali da se umaraju i sade polja riže, jer im je bila dovoljna samo jedna stabljika.

U tom vremenu, u jednom selu, živjela je udovica sa ćerkom. Njihovo stablo riže bilo je veće i bogatije nego ikada prije , pa kći reče majci: „Bilo bi dobro da srušimo staru žitnicu i umjesto nje sagradimo novu i veću!“. Samo što srušiše staru žitnicu, riža na njihovom stablu postade spremna za branje. Kada udovica ugleda tako zrelu rižu, ona bijesno povika:“Moraš da sačekaš dok sagradimo novu žitnicu!“ i udari nogom stablo. Od tog udarca velika zrna riže popadaše na zemlju i rasuše se u hiljadu malih zrna!

I od tada, pa do sada, i ko zna do kada, zrno riže postade malo... i to nije sve: da bi čovjek dobio to malo zrno, mora da uloži veliki trud!



Indijska legenda o riži



SASTOJCI:

2oo gr riže

4 dcl vode

1 kašika začina

1 kašičica senfa

1 žumance


Rižu dobro oprati, procijediti je, dodati joj hladnu vodu i dovesti je do ključanja. Kuvati na jakoj vatri 5 minuta, zatim smanjiti temperaturu. Rižu poklopiti, kuvati je još 15 minuta na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, kako bi se spriječilo lijepljenje na dnu šerpe. Nakon toga ugasiti ploču i ostaviti rižu poklopljenu još 10 minuta. Dobijena riža treba da bude ukuvana u gustoj skrobnoj vodi.



Riži dodati kašiku začina i lagano promješati.


Zatim dodati kašičicu senfa i miješati kašikom dok se masa ne sjedini.


Na kraju dodati jedno žumance, promješati, vratiti na vruću ploču i zakuvati rižu 2-3 minuta uz stalno miješanje.


Služiti uz ribu, meso ili povrće.



Broj komentara: 8:

  1. Lepota jednostavnog! Kao uvek, oduševe me tvoje predivne fotografije. Hvala na sjajnom predlogu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Legenda sve govori.Kao mladja moja mama meni i sestri ,vrlo,vrlo retko je kuvala pirinač.Kako sada već duze vreme sama kuvam tako sam i uvela u moju kuhinju mnoga jela sa pirinčem.Inače hranjiva je,spada u jela koja ne goje.Svidja mi se recept,senf je super dodatak.

    OdgovoriIzbriši
  3. Senf kao dodatak mi je novo. Volim rižu i prvom prilikom probam.Dugo nisam mogla smisliti rižu, pogotovo, ne daj Bože, raskuhanu!
    Samo, ne volim prati rižu. Uvijek uzimam Arborio okruglog zrna (nešto ne mogu smisliti dugo zrno) u vakuum pakiranju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja i riža smo godinama bile na distanci,a mojoj sestri je ona sastavni dio života. Tako je ta moja seka zacrtala sebi misiju da me razdistancira od riže, pa mi je jednom prilikom poslužila bešamel uz nju. Meni se jako svidjela ta kombinacija, ali sam skratila proces pripreme, pa ne spremam bešamel posebno već sa rižom, uz dodatak senfa. I mislim da joj senf daje baš poseban ukus!

    OdgovoriIzbriši
  5. http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/02/riza-sa-senfom-i-besamel-sosom.htmlravila sam je vise puta,hvala za ukusan recept!
    http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/02/riza-sa-senfom-i-besamel-sosom.html

    OdgovoriIzbriši
  6. jako volim rižu, kao prilog ili kao cijelo jelo (neki fini rožoto npr). Na ovaj način je još nisam probala. Super za recept, kao i za uvodnu priču. Jako lijepo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vera, hvala tebi na povjerenju i na lijepoj izvedbi recepta!

    OdgovoriIzbriši
  8. Branka ako voliš rižoto zavoljećeš i bešamel rižu:)))

    OdgovoriIzbriši