14. 01. 2010.

Čarobni napitak od đumbira 3 u 1

Kineski pomorci stavljali su đumbir u hranu da ne bi dobili morsku bolest. Grci su ga koristili za poboljšanje probave. Kralj Henry VIII vjerovao je da je đumbir lijek od kuge. Omiljena poslastica kraljice Elizabete I bio je slatki hleb od đumbira. Magičnu afrodizijačku moć đumbira koristila je i Šeherezada provlačeći ga kroz „Priče iz 1001 noći“ da bi kralju Šahrijaru zagolicala maštu i spasila svoj život. Zbog ove njegove slavne istorije đumbir zaslužuje da se nađe na Vašem meniju, a ja Vam predlažem da to bude ovaj napitak koji se može piti kao osvježavajući sok, kao ljekoviti čaj ili kao pjenušavi koktel uz dodatak šampanjca.




Sastojci:
1 korijen đumbira
6 šolja šećera
10 šolja vode
2 kg limuna

Oljuštiti korijen đumbira i u blenderu ga usitniti. U veću šerpu sjediniti šećer, usitnjeni đumbir i vodu.


Staviti šerpu na šporet i grijati do ključanja. Kada proključa ohladiti i ostaviti na hladnom 12 časova (najbolje je praviti uveče , pa ohlađeno u frižideru ostaviti do narednog jutra). Nakon stajanja od 12 časova procijediti kroz sitnu cjedaljku.


Zatim iscjediti sok od limuna i sjediniti ga sa procjeđenom tečnošću.


Sipati u flaše i čuvati na hladnom mjestu.

NAPOMENA:
Za ovaj recept sam koristila šolju od 2,5 dcl i dobila sam 4 ½ litra gustog napitka koji se razblažuje sa običnom vodom, mineralnom vodom, vrućom vodom, šampanjcem ili bijelim vinom. Odnos prilikom razblaživanja je 1/3 napitka sa 2/3 tečnosti. U toplim danima ovaj napitak razblažen s vodom veoma osvježava, a djeca ga obožavaju sa mineralnom vodom. U hladnim danima i tokom prehlada razblažuje se sa vrućom vodom kao čaj jer mu se tako pojačava dejstvo đumbira pa čisti disajne puteve i podiže energiju. Za posebne prilike može se praviti ukusan koktel od ovog napitka i šampanjca (šampanjac možete zamijeniti bijelim vinom).

Broj komentara: 9:

  1. Sjajno, Majo! Recept je božanstven, a sudeći po slikama i sastavu - i piće je takvo :)
    Naročito mi se dopada to što se može koristiti u raznim kombinacijama. Preferiram onu sa vinom (šampanjcem!)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala šerpice:) Kombinacija sa vrućom vodom je odlična za prehladu koju si imala, kombinacija sa kisjelom je fantastična uz ćaskanje sa prijateljicom, a kombinacija sa šampanjcem koju preferiraš odlično ide uz romantičnu i ukusnu večeru(s obzirom kako kuvaš to ti neće biti problem)!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo zvuci pravo dobro.Sutra idem odmah u potragu za dzumbirom.

    OdgovoriIzbriši
  4. molim te majo procitaj komentar1/03/2011 01:24:00 PM

    super probacu odma,mama mi je bolesna pa da spremim.a jer znas sto o napitku za kiseline iz zelutca posto mi mama ima kiselinu???ako znas molim te!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. @molim te majo procitaj komentar
    Kad budeš napravila ovaj sok, svojoj mami ga spremaj sa kisjelom (mineralnom) vodom . Kisjela voda je prirodno bazna pa neutrališe kisjelinu iz želudca. Limun je dobar jer spriječava stvaranje gasova, a djumbir djeluje veoma smirujuće na želudac.
    Iz sopstvenog iskustva znam da soda bikarbona, pomješana sa malo limuna poslije svakog obroka, može da bude vrlo efektna. Evo pročitaj i ovaj tekst http://www.ordinacija.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/uh-kako-me-pece-zgaravica/
    Ipak ako tvoju mamu to dugo muči, moj savjet ti je da ona podje kod ljekara, jer postoje mnogi razlozi i mnogi efikasni ljekovi za taj problem.
    Veliki pozdrav za tebe i tvoju mamu:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo obećava i obavezno pravim i javljam o utiscima. Pozdrav Olivera www.blogoye.org/majstorije

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav i tebi Olivera! Nadam se da ćeš uživati u ovom čarobnom napitku:)

    OdgovoriIzbriši
  8. utisci? jEl ko probao?

    OdgovoriIzbriši
  9. @Anonimno
    Utiske možeš pogledati i ovdje: http://www.coolinarika.com/preview/recept/carobni-napitak-od-dumbira-3-u-1/

    OdgovoriIzbriši