21. 01. 2010.

Montenegro hačapuri

Hačapuri je tradicionalna gruzijska lepinja najčešće punjena sa sirom. Za Montenegro hačapuri sam dobila inspiraciju slušajući vijesti na televiziji: „Crna Gora i Gruzija dijele zajedničke evropske vrijednosti-rekao je potpredsjednik Vlade Gruzije ministar za evropske i evroatlantske integracije poslije razgovora sa crnogorskom ministarkom za evropske integracije.“ I eto, inspirisana tim susretom, pomislih kad već dijelimo zajedničke evropske vrijednosti mogli bi da dijelimo i hačapuri...


Tijesto:
1 jaje
pola šolje jogurta
pola šolje mlijeka
1 kašika slatke pavlake
15 gr maslaca
3 šolje brašna
1 kesica suvog kvasca

1 kašičica soli

pola kašičice šećera


Nadjev:

100 gr mladog sira

100 gr spanaća

1 jaje

pola šolje jogurta


PRIPREMA TIJESTA:

3 šolje brašna, kesicu kvasca, kašičicu soli i pola kašičice šećera suvo pomiješati. Suvoj smjesi dodati pola šolje mlijeka, pola šolje jogurta, kašiku slatke pavlake, jaje i 15 gr maslaca. Zamijesiti tijesto ostaviti ga pola sata da nadodje.


PRIPREMA NADJEVA:

Obariti 100 gr spanaća, zatim sjediniti pola šolje jogurta i jaje i ovoj masi dodati narendani sir i obareni spanać. Ukoliko je sir neslan, nadjev po ukusu malo posoliti .




RAZVIJANJE I PUNJENJE TIJESTA:

Nadošlo tijesto staviti na pobrašnjenu podlog u i od njega razviti okruglu koru debljine 1 cm (moja tepsija je bio prečnika 32 cm, pa sam razvila koru prečnika 52 cm).


Na sredini kore izručiti nadjev i ravnomjerno ga razmazati do ivica tepsije . Preklopiti koru tako što ćete krajeve kore naborati prema centru tepsije i to ne do kraja jer treba da ostane mali otvor na sredini. Prebaciti pripremljenu koru na podmazanu tepsiju u kome će se peći Montenegro hačapuri.



Tepsija u kojoj sam ja pekla ovaj hačapuri i nije prava tepsija već pleh za picu sa rupicama (ne podmazuje se), pa se tijesto lijepo ispeče sa svake strane, a na dnu ima reljefne izbočine od rupica.



PROCES PEČENJA:

Ugrijati rernu na 220ºC , ubaciti pripremljeni Montenegro hačapuri, smanjiti temperaturu rerne na 200ºC i na toj temperaturi peći 10 minuta. Nakon toga, opet smanjiti temperaturu rerne i to na 180ºC i peći još 15-20 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju.



Pečeni Montenegro hačapuri umotati u platnenu salvetu, nakon 15 minuta može se rezati i poslužiti.



NAPOMENA:

Ovo tijesto je izuzetno ukusno i mekano, a može se puniti i slatkim i slanim nadjevima!


RECEPT ISPROBALA:

UrsulaSO
još jednom UrsulaSO

Broj komentara: 14:

  1. Fantastično! Bravo, Majo :) Odmah probam, pa ću javim utiske...Hvala na predivnom receptu i uživanju u postu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga serpice hvala tebi za povjerenje u recept, jedva čekam da javiš kako ti je ispao:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivan recept, predivno izgleda, super su mi slike pripreme... ma sve je super :)

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmmmm, ovo jako volim, i tako dobro izgleda. Majo, vrhunski si je napravila i super je recept !! Probati ću je i ja sada preko vikenda napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam isti pleh, ali ga ne koristim čak ni za pizzu. Retko, retko kad. Eto mi sad povoda posle ovog lepog recepta da ga iskoristim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Drage moje, zadovoljstvo mi je veliko kad vidim da je ovaj Gruzijac u crnogorskom ruhu skrenuo vašu pažnju na sebe:)
    Gaga, ovaj pleh je idealan za ovo tijesto jer mu da onaj rustični šmek kao da se pekao na ognjištu, ispod žara!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako lepo izgleda,bas originalno!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hačapuri isproban !! :)), moj ne izgleda baš lijepo kao ovaj kod tebe, ali kako je to ukusno i dobroooo...... :)). Super da si stavila ovaj recept, hvala !!

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Branka, ja sam ga zamislila ovako:što je nagužvaniji i nepravilniji to je originalniji i ljepši!Tako da ne sumnjam da ti je ispao baš, baš lijepo:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan recept! Volim takve kombinacije i izvedbe! Svakako probam, pa javim!:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Samo naprijed Tadeja i javi kako je bilo:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Fantasticno izgleda! Pogotovo ta prva slika je zakon.

    OdgovoriIzbriši