Tijesto:
1 jaje
pola šolje jogurta
pola šolje mlijeka
1 kašika slatke pavlake
15 gr maslaca
3 šolje brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
pola kašičice šećera
Nadjev:
100 gr mladog sira
100 gr spanaća
1 jaje
pola šolje jogurta
PRIPREMA TIJESTA:
3 šolje brašna, kesicu kvasca, kašičicu soli i pola kašičice šećera suvo pomiješati. Suvoj smjesi dodati pola šolje mlijeka, pola šolje jogurta, kašiku slatke pavlake, jaje i 15 gr maslaca. Zamijesiti tijesto ostaviti ga pola sata da nadodje.
PRIPREMA NADJEVA:
Obariti 100 gr spanaća, zatim sjediniti pola šolje jogurta i jaje i ovoj masi dodati narendani sir i obareni spanać. Ukoliko je sir neslan, nadjev po ukusu malo posoliti .
RAZVIJANJE I PUNJENJE TIJESTA:
Na sredini kore izručiti nadjev i ravnomjerno ga razmazati do ivica tepsije . Preklopiti koru tako što ćete krajeve kore naborati prema centru tepsije i to ne do kraja jer treba da ostane mali otvor na sredini. Prebaciti pripremljenu koru na podmazanu tepsiju u kome će se peći Montenegro hačapuri.
Tepsija u kojoj sam ja pekla ovaj hačapuri i nije prava tepsija već pleh za picu sa rupicama (ne podmazuje se), pa se tijesto lijepo ispeče sa svake strane, a na dnu ima reljefne izbočine od rupica.
PROCES PEČENJA:
Pečeni Montenegro hačapuri umotati u platnenu salvetu, nakon 15 minuta može se rezati i poslužiti.
NAPOMENA:
Ovo tijesto je izuzetno ukusno i mekano, a može se puniti i slatkim i slanim nadjevima!
RECEPT ISPROBALA:
Fantastično! Bravo, Majo :) Odmah probam, pa ću javim utiske...Hvala na predivnom receptu i uživanju u postu.
OdgovoriIzbrišiDraga serpice hvala tebi za povjerenje u recept, jedva čekam da javiš kako ti je ispao:)
OdgovoriIzbrišiPredivan recept, predivno izgleda, super su mi slike pripreme... ma sve je super :)
OdgovoriIzbrišimmmmmm, ovo jako volim, i tako dobro izgleda. Majo, vrhunski si je napravila i super je recept !! Probati ću je i ja sada preko vikenda napraviti.
OdgovoriIzbrišiOdlično je! Slike su super!
OdgovoriIzbrišiImam isti pleh, ali ga ne koristim čak ni za pizzu. Retko, retko kad. Eto mi sad povoda posle ovog lepog recepta da ga iskoristim.
OdgovoriIzbrišiDrage moje, zadovoljstvo mi je veliko kad vidim da je ovaj Gruzijac u crnogorskom ruhu skrenuo vašu pažnju na sebe:)
OdgovoriIzbrišiGaga, ovaj pleh je idealan za ovo tijesto jer mu da onaj rustični šmek kao da se pekao na ognjištu, ispod žara!
Jako lepo izgleda,bas originalno!
OdgovoriIzbrišiHačapuri isproban !! :)), moj ne izgleda baš lijepo kao ovaj kod tebe, ali kako je to ukusno i dobroooo...... :)). Super da si stavila ovaj recept, hvala !!
OdgovoriIzbrišiDraga Branka, ja sam ga zamislila ovako:što je nagužvaniji i nepravilniji to je originalniji i ljepši!Tako da ne sumnjam da ti je ispao baš, baš lijepo:)
OdgovoriIzbrišiOdličan recept! Volim takve kombinacije i izvedbe! Svakako probam, pa javim!:)
OdgovoriIzbrišiSamo naprijed Tadeja i javi kako je bilo:)
OdgovoriIzbrišiFantasticno izgleda! Pogotovo ta prva slika je zakon.
OdgovoriIzbrišiHvala maninas:)
OdgovoriIzbriši