Prvi Sneško Bijelić napravljen je prije 200 godina u gradiću Eau Claire (u Wisconsinu). Izmislio ga je i napravio gospodin Vernon Paul, tata devetogodišnje Yetty. Kao sva djeca u tom gradu i ona je vjerovala u priču o nestašnim vilenjacima koji kradu božićne poklone, zbog čega je bila veoma zabrinuta i tužna. Njen brižni tata dugo je razmišljao kako da umiri svoju uplašenu djevojčicu i tako je došao na ideju da napravi veselog, bijelog čuvara božičnih poklona - prvog Sneška Bijelića. Djevojčica i njeni drugari bili su očarani, a sjutradan je njihov grad bio pun sniježnih čuvara koje su drugi roditelji napravili za svoju djecu.
Sastojci za oparu :
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
130 gr brašna
2 dcl toplog mlijeka
Sastojci za tijesto :
1 jaje
2 bjelanca
1 kašika ruma
1 dcl mlijeka
55 gr putera
375 gr brašna
1 kašičica soli
Sastojci za premaz i finaliziranje:
2 žumanca
4 kašike mlijeka
suvica po potrebi
susama po potrebi
Priprema opare:
Rastopiti kvasac i šećer u toplom mlijeku , dodati brašno i mijesiti dok se ne dobije kompaktno, kremasto tijesto.
Prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 50-60 minuta, sve dok tijesto ne udvostruči zapreminu.
Priprema tijesta:
U pripremljenu oparu dodati jaje, bjelanca, rum, mlijeko, puter, brašno, so i mijesiti dok se tijesto ne ujednači.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 45 minuta.
Oblikovanje tijesta:
Pleh obložiti pek papirom. Nadošlo tijesto izručiti na pobrašnjenu površinu i podijeliti na tri dijela.
1. Za Sneškov trup prvi dio tijesta oblikovati u loptu prečnika 15 cm i staviti ga na sredini donjeg dijela pleha.
2. Od drugog dijela tijesta odvojiti 1/3 tijesta i oblikovati ga u uski pravougaonik 45cmx4cm za Sneškov šal. Napravljeni šal postaviti iznad trupa.
3. Od preostale 2/3 tijesta drugog dijela odvojiti malu kuglicu za Sneškov nos a preostalo tijesto oblikovati u loptu prečnika 12 cm za Sneškovu glavu. Pripremljeno tijesto za glavu postaviti na pleh uz trup, preko šala.
4. Od trećeg dijela tijesta oblikovati kapu po želji i postaviti je malo preko tijesta oblikovanog za Sneškovu glavu. Krajeve tijesta za šal isjeckati makazama da se dobiju rese šala, oštrim nožem po šalu zasjeći romboide i na kraju šal ukrstiti. Pripremljenu kuglicu za nos staviti na sredinu tijesta za glavu.
Pripremljenog Sneška pokriti krpom i ostaviti na toplom 40 minuta.
Priprema namaza i finaliziranje:
Mlijeko i žumanca umutiti u jednoličnu smjesu. Tom smjesom premazati cijelu Sneškovu figuru i preko premaza „nalijepiti“ suvice za oči, usta i dugmiće, a susamom posuti Sneškov šal i kapu.
Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj pećnici na 170°C 5 minuta, zatim pek papirom pokriti pleh i peći još 20 minuta.
Svaka cast! Znam otprilike ovaj tip testa, bude mekano i ukusno kao kolac. Sneska su super sklopila, bas dobro izgleda ispecen, nije se nista deformisao.
OdgovoriIzbrišiU pravu si mamajac (vidi se da imaš iskusno oko) tijesto je mekano ali zbog opare brzo nadodje i lako ga je oblikovati, obožavam tijesta sa oparom jer nema šanse da ne uspiju!
OdgovoriIzbriši