11. 01. 2010.

Sneško Slatkopogačić

Prvi Sneško Bijelić napravljen je prije 200 godina u gradiću Eau Claire (u Wisconsinu). Izmislio ga je i napravio gospodin Vernon Paul, tata devetogodišnje Yetty. Kao sva djeca u tom gradu i ona je vjerovala u priču o nestašnim vilenjacima koji kradu božićne poklone, zbog čega je bila veoma zabrinuta i tužna. Njen brižni tata dugo je razmišljao kako da umiri svoju uplašenu djevojčicu i tako je došao na ideju da napravi veselog, bijelog čuvara božičnih poklona - prvog Sneška Bijelića. Djevojčica i njeni drugari bili su očarani, a sjutradan je njihov grad bio pun sniježnih čuvara koje su drugi roditelji napravili za svoju djecu.


Sastojci za oparu :

1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
130 gr brašna

2 dcl toplog mlijeka


Sastojci za tijesto :

1 jaje

2 bjelanca
1 kašika ruma
1 dcl mlijeka
55 gr putera
375 gr brašna
1 kašičica soli


Sastojci za premaz i finaliziranje:

2 žumanca

4 kašike mlijeka

suvica po potrebi

susama po potrebi

Priprema opare:

Rastopiti kvasac i šećer u toplom mlijeku , dodati brašno i mijesiti dok se ne dobije kompaktno, kremasto tijesto.

Prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 50-60 minuta, sve dok tijesto ne udvostruči zapreminu.


Priprema tijesta:

U pripremljenu oparu dodati jaje, bjelanca, rum, mlijeko, puter, brašno, so i mijesiti dok se tijesto ne ujednači.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 45 minuta.


Oblikovanje tijesta:

Pleh obložiti pek papirom. Nadošlo tijesto izručiti na pobrašnjenu površinu i podijeliti na tri dijela.

1. Za Sneškov trup prvi dio tijesta oblikovati u loptu prečnika 15 cm i staviti ga na sredini donjeg dijela pleha.

2. Od drugog dijela tijesta odvojiti 1/3 tijesta i oblikovati ga u uski pravougaonik 45cmx4cm za Sneškov šal. Napravljeni šal postaviti iznad trupa.

3. Od preostale 2/3 tijesta drugog dijela odvojiti malu kuglicu za Sneškov nos a preostalo tijesto oblikovati u loptu prečnika 12 cm za Sneškovu glavu. Pripremljeno tijesto za glavu postaviti na pleh uz trup, preko šala.

4. Od trećeg dijela tijesta oblikovati kapu po želji i postaviti je malo preko tijesta oblikovanog za Sneškovu glavu. Krajeve tijesta za šal isjeckati makazama da se dobiju rese šala, oštrim nožem po šalu zasjeći romboide i na kraju šal ukrstiti. Pripremljenu kuglicu za nos staviti na sredinu tijesta za glavu.



Pripremljenog Sneška pokriti krpom i ostaviti na toplom 40 minuta.


Priprema namaza i finaliziranje:

Mlijeko i žumanca umutiti u jednoličnu smjesu. Tom smjesom premazati cijelu Sneškovu figuru i preko premaza „nalijepiti“ suvice za oči, usta i dugmiće, a susamom posuti Sneškov šal i kapu.

Pripremljeno tijesto peći u zagrijanoj pećnici na 170°C 5 minuta, zatim pek papirom pokriti pleh i peći još 20 minuta.

2 komentara:

  1. Svaka cast! Znam otprilike ovaj tip testa, bude mekano i ukusno kao kolac. Sneska su super sklopila, bas dobro izgleda ispecen, nije se nista deformisao.

    OdgovoriIzbriši
  2. U pravu si mamajac (vidi se da imaš iskusno oko) tijesto je mekano ali zbog opare brzo nadodje i lako ga je oblikovati, obožavam tijesta sa oparom jer nema šanse da ne uspiju!

    OdgovoriIzbriši