17. 03. 2010.

Zabranjena Ahuacatl Salata

Avokado vodi porijeklo iz srednjeg i južnog Meksika. Ne zna se tačno kada je počeo uzgoj ovog voća, ali su uz mumiju Inke, za koju se pretpostavlja da je umrla 750. godine prije nove ere, pronađene njegove sjemenke.


Naziv avokado potiče od astetske riječi " ahuacatl " što znači drvo testisa. Asteci su smatrali da ovo voće daje muškarcima ljubavnu moć i da su plodovi, koji na granama uvjek vise u paru, biljna alternativa testisima. Zbog ovog vjerovanja, samo su muškarci učestvovali u berbi avokada, a ženama je bilo zabranjeno da izlaze iz kuće dok se berba ne završi.


(preuzeta fotografija, link)


U civilizaciji Maja bilo je ukorjenjeno vjerovanje da je avokado kraljevsko voće, jer su ga njihove princeze koristile da bi dobile mistične i magične moći.


U Evropu je donešen u 16. vijeku, donijeli su ga španski osvajači koji su ga koristili kao puter. Medjutim, crkva je zabranila ovo voće jer plod podsjeća na djelova muške i ženske anatomije. Sredinom 17. vijeka počeo je da se uzgaja u Jamajci i Aziji, a u 20. vijeku i u Americi.


(preuzeta fotografija, link)


Avokado sadrži visok postotak masti, ali su to mononezasiće masne kisjeline koji spadaju u kategoriju zdravih, pogotovo za srce i krvne sudove. U njemu ima puno beta-sistosterola, prirodne supstance koja smanjuje holesterol i normalizuju nivo šećera u krvi. Osim toga, ova supstanca deluju antivirusno, antibakterijski i antigljivično, pa se avokado preporučuje kod smanjenja upala, za liječenje čireva i ublažavanje grčeva.




SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

3 avokada

1dcl jogurta

¼ sušenog paradajza

½ kašičice vegete


PRIPREMA:

Prepoloviti 3 avokada po dužini i izvaditi im sjemenke. Zatim nožem za kuglice oblikovati i vaditi kuglice od mesnatog dijela avokada.


¼ od jednog cijelog sušenog paradajza sitno isjeckati ( najbolje u blenderu). Jogurt, sušeni paradajz i začin promješati, pa preliti preko kuglica od avokada. Avokado i preliv od jogurta lagano promješati i ostaviti 20 minuta da se hladi u frižideru.



SLUŽENJE:

Zabranjena Ahuacatl Salata može se jesti kao samostalno jelo ili kao dodatak drugom jelu.


Uz ovu salatu, u svakoj varijanti, odlično ide suvo stono roze vino.


Broj komentara: 17:

  1. Odličan recept uz informativno štivo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post, puno toga nisam znala do sada.
    Svaki put se ponovno šokiram postupcima crkve i stvarima koje su oni zabranjivali kao nepočudne!

    Nisam ljubitelj avocada, a tako mi je privlačan da ga uvijek poželim zagristi i onda se razočaram. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obozavam avokado,Majama se divim a tebi hvala za ovaj divan recept i pricu. Pozdrav, Senka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam znala da se moja omiljena salata tako zove:)
    Ja jos stavim i malo mladog luka i ponekada umjesto jogurta maslinovo ulje+limun...sve u svemu obje verzije su super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ocu jos recepata

    Brbljoni

    OdgovoriIzbriši
  6. kao i uvijek jako mi se sviđa uvodna pričica uz recept, zanimljivo i informativno, iskreno ne volim baš avokado i nisam o njemu ovoliko znala, super si sve to napisala. Sa slikama sam oduševljena, jako mi se sviđaju. Recept je odličan, u ovoj kombinaciji odlučiti ću se na isprobavanje avokada i ove salate !!

    OdgovoriIzbriši
  7. @Andrea U ljudskoj priprodi je da se boji i osudjuje ono što ne poznaje. Srećom u ovom našem vremenu skoro da nema nepoznanica pa možemo da se opustimo, prihvatimo i uživamo:)
    @Senka Pozdrav i tebi od mene!
    @melrose moraću probati i tu tvoju verziju, dopada mi se:)
    @Brbljoni pozdravio te Emeći i rekao da ti prenesem sledeće:Dosta ga je bilo! :))))))

    OdgovoriIzbriši
  8. @Branka Meni je trebalo dosta da se odlučim da ga probam i očekivala sam sasvim neki drugi ukus pa mi je zato bio bezukusan:) Sledeći put kad sam ga probala nisam očekivala ništa, moje čulo ukusa bilo je oslobodjeno predrasuda i očekivanja, spremno za nešto novo i tako se desila ljubav na drugi zalogaj!

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljiva priča! Ja ga koristim samo u Guacamole umaku, koristila sam ga i kao dio sushi-a, ali moram priznati i biti iskrena da nisam njime očarana!

    OdgovoriIzbriši
  10. Avokado volim, recept je odličan, a jako dobar tekst podsjeća nas kako je ljudska glupost pregolema. No, tko zna što će se za nekih 300 godina pisati o našim vjerovanjima i navadam (ako će biti nekoga da piše i ako će uopće biti Zemlje).

    OdgovoriIzbriši
  11. Kod mojih avokado baš nije naišao na oduševljenje, a ja sam zaključila da bi ga trebalo, jer je lagano "masan" kombinirati s nečim laganim, tako da mi se čini da bi ova tvoja kombinacija s jogurtom stvarno morala biti dobra!
    Priča ti je odlična i stvarno sam uživala čitajući!

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni je ovo super. Avokado volim kada se fino ukomponuje sa drugim sastojcima jer u sustini, sam za sebe, nema nikakav ukus.
    Jako je zdrav i kod mene u kuci se cesto jede.
    Pohvale za tekst :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Salata je odlična,svidja mi se post,uvek si kompletna,kreativna i nadasve zanimljiva!

    OdgovoriIzbriši
  14. @Nada Avokado je potpuno neutralan, bez ukusa. Osjeća se samo neka sitost kad se jede, ali začini i namjernice koje idu uz njega daju mu ukus. Mnogima se ne svidja npr. moj sin ne može ni da ga pomiriše, a ja sam svakim zalogajem sve veći poklonik i zagovarač avokada:)
    @Κάθαρσις Možda u svemiru postoji civilizacija koja će sa Zemlje donijeti avokado, a nas nezanimljive ostaviti gdje smo :)))
    @Tadeja Pokušaj tako što ćeš avokado začiniti omiljenim ukusima tvojih ukućana, doduše taj trik nije prošao kod mog djeteta:(
    @Sanja I ja ga forsiram jer je izuzetno zdrav, drago mi je da ti se tekst dopao:)
    @Vera Hvala od srca na lijepim riječima!
    @emo_serpica Hvala tebi prijateljice:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja obozavam avokada, moj suprug ga ne voli ali ja uvek nadjem neki novi recept sa avokadom za isprobavanje. hvala na informativni dio recepta o avokadu :)Ja ga stavim u zelenu salatu sa paradajzom i maslinovim uljem, acceto balsamico i bosiljka (svezog ili sushenog).. pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši