23. 02. 2010.

Ljubavni Rustični Kiš


Danas je  moj čarobni dan.




TIJESTO:
300 gr brašna
130 gr putera ili margarina
1 jaje
1/3 kašičice soli
4 kašike hladne vode
NADJEV:

3 jaja
300 gr sira
400 gr blitve
2 kašike milerama

PREMAZ:
1 žumance
2 kašike mlijeka
PRIPREMA TIJESTA:
Staviti u posudu brasno, so i hladan maslac (izrezan na listiće). Napraviti sa prstima
prvo mrvičasto, a zatim uz dodatak vode i jajeta, tvrdo i kompaktno tijesto.
Oblikovati ga u kuglu, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak 30 minuta
PRIPREMA NADJEVA:
Obariti blitvu i usitniti je. Umutiti jaja i u tu masu dodati narendani sir, blitvu i mileram.

IZRADA KIŠA:
Tijesto podijeliti na dva dijela.


Radnu površinu pobrašniti i na njoj razvaljati prvi dio tijesta. Na tijesto utisnuti naopačke kalup u kome će se kiš peći i odsjeći višak tijesta. Ovu gornju koru ostaviti sa strane i preći na izradu donje kore.


Na radnu površinu razviti drugi dio tijesta u okruglom obliku, koji mora biti veći od kalupa . U kalup položiti tijesto tako da prelazi preko njegovih ivica. Tijesto utisnuti prstima u ivicu kalupa , a višak odrezati. U ovako pripremljenu podlogu od tijesta sipati nadjev.

Na gornju koru utisnuti na nekoliko mjesta kalup u obliku srca. Tako ukrašenu koru staviti preko nadjeva. Žumance i mlijeko umutiti i tim premazom premazati koru. Izvadjena srca poredjati po gornjoj kori i njih premazati premazom.

FINALNA IZRADA:
Kiš peći u prethodno ugrijanoj rerni na 180ºC 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu
boju. Pečeni kiš pokriti platnenim salvetom i ostaviti da se tako malo prohladi.




Kiš izrezati na kriške, služiti i sa dragim osobama uživati u njegovom ukusu.


Broj komentara: 17:

  1. Predivan je, ja sam zaljubljena u sve vrste slanih torti, naročito ovako jednostavnih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dajana, u pravu si, ovaj kiš je vrlo jednostavan. Kome god sam dala recept, prvi komentar posle čitanja je bio :"Ovo je baš komplikovano, mijesi se tijesto pa se oblikuje.."! Medjutim, treba se samo osmjeliti i krenuti u izradu, onda postaje jasno da je ovo tijesto veoma zahvalno, lako ga je oblikovati, ukusno je, hrskavo i nije tvrdo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam kiševe! Tvoj prekrasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lepo si ga napravila.Vizuelno izgleda bogovski a vidim da i presek obećava.Svidjaju mi se tvoji nazivi postova!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kako ti to dobro izgleda! Stvarno si postigla rustikalni štih ;), a s ovim srčekima je beskrajno ljupko!

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasno izgleda i probati ću, ali mislim da bi mi, umjesto blitve, bolje odgovarao špinat.
    A i divno je biti zaljubljena, zar ne?!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam mogla da odolim, a da ti se ne javim! Divno je biti srećan i imati takav (makar i jedan) dan! Draga Majo, u takvom danu treba znati deliti, a ti si nesebično sa nama podelila radost ljubavi prema najmilijima i uživanje u predivnom zalogaju. Častitam i hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. čaroban kiš za čaroban dan, bravo Maja, ovo je odlično !!

    OdgovoriIzbriši
  9. @Vali, Vera, Tadeja, Κάθαρσις, maninas i Snježo, hvala od srca na lijepim riječima:)
    @emo_serpice moja poetska drugarice, najljepše je dijeliti radost kad je imaš!
    @Branka, čaroban kiš za čarobno društvo:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivno izgleda kiš, tijesto je savršeno, ma i nadjev, a tek ova dekorativna srca, odlična ideja, jako mi se sviđa..

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno izgleda a mislim da i okus ne zaostaje..

    OdgovoriIzbriši
  12. Zaista divan i slikom ali i sadržajem..

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo prekrasno izgleda s ovim srcima, a koliko vidim po sastojcima-može biti samo jako dobar, mljac!,:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je apsolutno predivno, sinoc sam ga pravila ali u vise dijetalnoj varijnti, oko 200 gr spanaca obrenog u mikrotalasnoj, dodala 400gr. ella sira sa 1% masti i dodala 20 gr butera. Testo je fenomenalno, hvala od srca
    http://www.coolinarika.com/slika/465987/
    http://www.coolinarika.com/slika/466160/

    OdgovoriIzbriši
  15. Jako lepo i romanticno :) Dobila sam zelju da obradujem svog dragog. Hvala puno na predivnom receptu.

    OdgovoriIzbriši