Postoje dvije vrste pilećeg mesa: bijelo i tamno. Tamna i crvena boja mesa dolazi od bogato pigmentiranog proteina pod nazivom mioglobin. On pomaže snadbjevanje energijom koja je potrebna za aktivnosti čuvanja i prenosa kiseonika u ćelije mišića. Mišići koji se nalazi u tamnom mesu se koriste za neprekidne aktivnosti, kao što je hodanje i trčanje. S druge strane, mišići koji se nalaze u bijelom mesu se koriste samo za kratke rafalne akcije kao što je mahanje i potpomaganje krilima prilikom trčanja. Zbog toga je u mesu nogu i bedara koncentracija mioglobina veća pa je to meso tamne boje , a koncentracija mišićnog proteina mioglobina u mesu krila i grudi je manja pa je to meso bijele boje.
Bijelo pileće meso je vrlo cijenjeno zbog svoje visoke prehrambene i dijetetske vrijednosti, a ne treba zanemariti ni svestranost njegove pripreme: može se pržiti, peći , pohovati, kuvati... Zbog svog niskog sadržaja zasićenih masti i holesterola ono je glavni izvor životinjskih proteina i zdravih alternativa crvenom mesu.
Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu prilikom pripreme bijelog mesa je da ono ima vrlo nizak sadržaj vlage i masnoće (sva masnoća se nalazi u koži), pa zbog toga ima tendenciju da se osuši i bude bezukusno. Ovo je jednostavan i efektan recept, koji uspješno rješava problem suvoće bijelog mesa i pretvara ga u veoma ukusan i sočan obrok.
SASTOJCI:
2 pileća filea
1 kašika začina
1 kašika senfa
40gr putera
50 gr sira
2 dcl slatke pavlake
Susam za posipanje
PRIPREMA:
Oba pileća filea narezati na šnicle, izlupati ih tucnjem i premazati ih prvo senfom, pa začinom. Na zagrijanom maslacu ispržiti šnicle sa obje strane.
Šnicle ravnomjerno poredjati na suvi pleh.
Sir narezati i svaku šniclu prekriti šnitom sira.
Ovako pripremljeno meso zaliti slatkom pavlakom.
Zatim ga ujednačeno posuti susamom.
Šnicle zapeći u prethodno zagrijanoj rerni 10-15 minuta na 200ºC dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Služiti uz bešamel rižu ili neki drugi prilog.
Fantasticno jelo..Cesto spremam pileci file i uvek su to neki dodaci sira i neutralne pavlake..Probacu i ovako :)))
OdgovoriIzbrišiOvo je solidno pojačanje bijelom pilećem mesu i pretpostavljam ukusno do boli! :)
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda i sigurno ću probati, tj. moja djeca će probati. Uvijek je dobro pronaći još neki način kako pripremiti pileća prsa. Ovo je i brzo i lako, a sastojci garantiraju da je i super fino.
OdgovoriIzbrišiIzgleda fantastično,sigurno je isto tako i ukusno!
OdgovoriIzbrišiovo je jako fino, odličan način pripreme piletine koja zbilja često zna biti suha i bezukusna, ovakva svakako to nije. Hvala ti i na lijepom uvodu i informacijama o pilećem mesu.
OdgovoriIzbrišia ja sve virkam ovu bešamel rižu :):), ma moram je čim prije isprobati ! :)
Meni je ovaj recept jedan od omiljenih jer je brz, šnicle mogu da se pripreme uveče i sjutra samo da se zapeku, pa praktično za 20-ak minuta eto baš dobrog ručka:)Branka i ova se riža sprema brzo, a senf joj daje blagi ukus i miris!
OdgovoriIzbrišiIzgleda vrlo,vrlo ukusno....moram priznati da bih ovo rado spremila!
OdgovoriIzbrišiIstog trenutka sam pozelela da probam komadic, izgleda fantasticno :)))
OdgovoriIzbrišiRadila sam ovo i super je ispalo, barem po izgledu, jer nisam probala, ali otišlo je u Zagreb, a odande ni glas da se čuje! Da je bilo loše ili tako-tako, bez brige da bi se čulo! Super.
OdgovoriIzbriši@Vera, izuzetno je ukusno, ako budeš spremala neće se završiti na tom jednom ručku:)
OdgovoriIzbriši@Ljiljo,kakav komadić, da si mi bliže za tebe bih pripremila čitav pleh:))
@Κάθαρσις glas koji se ne čuje je dobar glas:)Uostalom, majstor kao ti ne može da omaši kada je u pitanju bilo kakav recept!
Pravila danas za rucak u kombinaciji sa tom rizom, fenomenalno je! :))
OdgovoriIzbrišiLana, baš mi je drago da ti se recept toliko dopao!
OdgovoriIzbrišia sta je slatka pavlaka,jel da uzmem slag ili ????
OdgovoriIzbrišiSlatka pavlaka koja se koristi za kuvana jela je pavlaka za kuvanje npr. http://www.somboled.rs/proizvodi/dukat/pavlake/pavlaka-za-kuvanje ili http://www.imlek.rs/sr/slatka-pavlaka.html
Izbriši