08. 02. 2010.

Pileći file u slatkoj pavlaci


Postoje dvije vrste pilećeg mesa: bijelo i tamno. Tamna i crvena boja mesa dolazi od bogato pigmentiranog proteina pod nazivom mioglobin. On pomaže snadbjevanje energijom koja je potrebna za aktivnosti čuvanja i prenosa kiseonika u ćelije mišića. Mišići koji se nalazi u tamnom mesu se koriste za neprekidne aktivnosti, kao što je hodanje i trčanje. S druge strane, mišići koji se nalaze u bijelom mesu se koriste samo za kratke rafalne akcije kao što je mahanje i potpomaganje krilima prilikom trčanja. Zbog toga je u mesu nogu i bedara koncentracija mioglobina veća pa je to meso tamne boje , a koncentracija mišićnog proteina mioglobina u mesu krila i grudi je manja pa je to meso bijele boje.

Bijelo pileće meso je vrlo cijenjeno zbog svoje visoke prehrambene i dijetetske vrijednosti, a ne treba zanemariti ni svestranost njegove pripreme: može se pržiti, peći , pohovati, kuvati... Zbog svog niskog sadržaja zasićenih masti i holesterola ono je glavni izvor životinjskih proteina i zdravih alternativa crvenom mesu.

Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu prilikom pripreme bijelog mesa je da ono ima vrlo nizak sadržaj vlage i masnoće (sva masnoća se nalazi u koži), pa zbog toga ima tendenciju da se osuši i bude bezukusno. Ovo je jednostavan i efektan recept, koji uspješno rješava problem suvoće bijelog mesa i pretvara ga u veoma ukusan i sočan obrok.


SASTOJCI:
2 pileća filea
1 kašika začina
1 kašika senfa
40gr putera
50 gr sira
2 dcl slatke pavlake
Susam za posipanje

PRIPREMA:
Oba pileća filea narezati na šnicle, izlupati ih tucnjem i premazati ih prvo senfom, pa začinom. Na zagrijanom maslacu ispržiti šnicle sa obje strane.

Šnicle ravnomjerno poredjati na suvi pleh.

Sir narezati i svaku šniclu prekriti šnitom sira.

Ovako pripremljeno meso zaliti slatkom pavlakom.

Zatim ga ujednačeno posuti susamom.


Šnicle zapeći u prethodno zagrijanoj rerni 10-15 minuta na 200ºC dok ne dobiju zlatno-braon boju.
Služiti uz bešamel rižu ili neki drugi prilog.

Broj komentara: 14:

  1. Fantasticno jelo..Cesto spremam pileci file i uvek su to neki dodaci sira i neutralne pavlake..Probacu i ovako :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je solidno pojačanje bijelom pilećem mesu i pretpostavljam ukusno do boli! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično izgleda i sigurno ću probati, tj. moja djeca će probati. Uvijek je dobro pronaći još neki način kako pripremiti pileća prsa. Ovo je i brzo i lako, a sastojci garantiraju da je i super fino.

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda fantastično,sigurno je isto tako i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  5. ovo je jako fino, odličan način pripreme piletine koja zbilja često zna biti suha i bezukusna, ovakva svakako to nije. Hvala ti i na lijepom uvodu i informacijama o pilećem mesu.
    a ja sve virkam ovu bešamel rižu :):), ma moram je čim prije isprobati ! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Meni je ovaj recept jedan od omiljenih jer je brz, šnicle mogu da se pripreme uveče i sjutra samo da se zapeku, pa praktično za 20-ak minuta eto baš dobrog ručka:)Branka i ova se riža sprema brzo, a senf joj daje blagi ukus i miris!

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda vrlo,vrlo ukusno....moram priznati da bih ovo rado spremila!

    OdgovoriIzbriši
  8. Istog trenutka sam pozelela da probam komadic, izgleda fantasticno :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Radila sam ovo i super je ispalo, barem po izgledu, jer nisam probala, ali otišlo je u Zagreb, a odande ni glas da se čuje! Da je bilo loše ili tako-tako, bez brige da bi se čulo! Super.

    OdgovoriIzbriši
  10. @Vera, izuzetno je ukusno, ako budeš spremala neće se završiti na tom jednom ručku:)
    @Ljiljo,kakav komadić, da si mi bliže za tebe bih pripremila čitav pleh:))
    @Κάθαρσις glas koji se ne čuje je dobar glas:)Uostalom, majstor kao ti ne može da omaši kada je u pitanju bilo kakav recept!

    OdgovoriIzbriši
  11. Pravila danas za rucak u kombinaciji sa tom rizom, fenomenalno je! :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Lana, baš mi je drago da ti se recept toliko dopao!

    OdgovoriIzbriši
  13. a sta je slatka pavlaka,jel da uzmem slag ili ????

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slatka pavlaka koja se koristi za kuvana jela je pavlaka za kuvanje npr. http://www.somboled.rs/proizvodi/dukat/pavlake/pavlaka-za-kuvanje ili http://www.imlek.rs/sr/slatka-pavlaka.html

      Izbriši