13. 02. 2010.

„Claudius Galenus“- večera za dvoje

Zavođenje je umjetnost i senzualno uživanje. Da bi ova igra bila savršena i uspješna, potrebno je animirati što više čula. Od svih tehnika zavođenja samo ukusno pripremljen obrok može da pokrije sva čula.


Slavni grčko-rimski anatom Klaudije Galen i lični ljekar rimskog cara Marka Aurelija proučavao je čula i hranu. Evropljanke su dugo zlatom plaćale njegove afrodizijačke recepte pokušavajući da otkriju tajnu zavođenja. Danas, 19 vjekova nakon Galenovog postojanja, suština njegove teorije svela se na jednostavnu izreku: “Put do muškarčevog srca, vodi preko njegovog stomaka!”.




TIJESTO ZA 4 TARTALINE:

200 gr pšeničnog brašna
½ kašičice soli
40 gr putera
2 žumanca
5 kašika hladne vode


SALATA:

2 indijske tikvice

3 kašike ulja

8 kuvanih kestena

1 češanj bijelog luka

prstohvat soli

balzamiko sirćeta po potrebi


PUNJENJE ZA TARTALINE:

12 drški od gljiva

1 kašika ulja

2 kašike kisjele pavlake

8 kriški barenog svinjskog vrata


SLANI ŠAUM ZA TARTALINE:

2 bjelanca

prstohvat soli


PRILOG OD GLJIVA:

12 klobuka od gljiva

50 gr buđavog sira



PRIPREMA TIJESTA ZA TARTALINE:

Od brašna, soli, putera i žumanaca zamijesiti tvrdo tijesto za tartaline. Tijesto oblikovati u kuglu, zamotati u celofan i ostaviti ga u frižideru 40 minuta.



PRIPREMA SALATE:

Indijske tikvice oljuštiti, prepoloviti, izvaditi sjemenke i narezati na duguljaste komade. Zagrijati ulje i pržiti sa svake strane. Pržene tikvice posuti sjeckanim bijelim lukom, posoliti i preliti balzamiko sirćetom. Tako pripremljenu salatu posložiti na tanjir i preko nje poređati skuvane kestene.


PRIPREMA GLJIVA:

Odvojiti drške od klobuka sa kojih treba pažljivo skinuti gornji sloj. Drške oprati i sitno nasjeckati.



PRIPREMA PUNJENJA ZA TARTALINE:

Isjeckati drške od gljiva uz stalno miješanje pržiti na ulju dok ne ispari sok koji su ispustile. Nakon toga skloniti sa ploče, dodati kisjelu pavlaku i miješati kašikom dok se dobro ne sjediniti.


PRIPREMA PRILOGA OD GLJIVA:

Klobuke ravnomjerno poređati u posudu u kojoj će se peći i napuniti ih buđavim sirom.

(Peku se zajedno sa tartalinima.)



PRIPREMA TARTALINA:

Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati ga oklagijom što tanje. Formom od tartalina vaditi tijesto i rukama ga utisnuti u formu.



Na svaku tartalinu poređati sastojke ovim redosledom: šnita barenog svinjskog vrata, punjenje za tartaline i završiti sa još jednom šnitom barenog svinjskog vrata.

Rernu ugrijati na 200ºC , na gornju rešetku staviti tartaline a na donju gljive. Peći 15 minuta.



PRIPREMA SLANOG ŠAUMA ZA TARTALINE:

Čvrsto umutiti so sa bjelancima. Izvaditi tartaline i na svaku staviti mućena bjelanca u obliku velike kugle. Vratiti u rernu i ostaviti da se zapeče još 5 minuta, dok šaum ne dobije zlatnu boju. Zatim izvaditi iz rerne i servirati.


(presjek pečene tartaline)


NAPOMENA:

Ukoliko ne volite buđavi sir možete ga zamijeniti običnim trapistom.

Kesteni nijesu obavezni, ali je salata mnogo ukusnija sa njima.

Uz ovu večeru odlično ide crno vino.




Broj komentara: 8:

  1. Prekrasno! Jedino nikako ne mogu dokučiti za koga da to napravim s obzirom da mi na ljubavne večere ne dolaze tipovi poput Clooneya i sličnih. Za sve ostale to bilo "margaritas ante porcos" ili slično. A i nekako više volim da se mene osvaja, a ne da ja osvjam. Eto, uvijek mi žene nešto drugo petljamo!

    OdgovoriIzbriši
  2. S obzirom da Clooney ima pomodarskog kućnog ljubimca (prase), ja već imam negativne predrasude prema njemu, tako da ću njega kao primjer ostavit po strani:)))
    Nema ovdje neke velike filozofije, ovo je večera za posebnog muškarca koji me je već osvojio, a za koga sam ja srećno udata:) Nije je teško spremiti a ugodjaj je zaista veoma, veoma lijep!

    OdgovoriIzbriši
  3. ne znam uopće odakle da krenem sa komentarom, prvo uvod kao i uvijek interesantan, hvala za još jednu pričicu. zatim, tartaline - super izgledaju i zbilja si ih odlično napravila, recept odličan, postupak savršeno objašnjen. Indijske tikvice ? do sada ih nisam susretala, nisam ih čak niti primjetila u prodaji, malo ću obratiti pažnju. A večera za dvoje...., odlična ! ovako lijepo pripremljeno i prezentirano, tko bi odolio :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka, indijske tikvice imaju slatkasti ukus izmedju krompira i zelenih tikvica, pa se savršeno slažu sa kestenom. Preporučujem ih , kao i večeru za dvoje:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hej, hvala ti na komentaru kod mene na blogu. Drago mi je da si našla quinou i nadam se da ti se sviđa ako si je već probala.

    Odličan post, ja sam veliki ljubitelj svega rimskog i antike općenito tako da jako volim čitati o njihovim prehrambenim navikama. Mora im se priznati da su zbilja znali uživati u jelu i piću. :)

    Savršena mi je ova večera, jako je sve lijepo kombinirano.
    Probala sam u nekoliko navrata ove bodljikave tikvice i jako su mi se svidjele.
    Baš tako neke slatkaste arome i nježne teksture. Čini mi se da su odlično uklopile u ovaj menu. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala svima na komentarima!
    Andrea, kod nas se ove tikvice čak i uzgajaju, pa su vrlo česte na našim trpezama!
    Što se tiče kvinoje već sam riješila da ću praviti dvije varijante: tvoj recept za slanu kombinaciju, a slatku bih rado radila sa nekim voćem.

    OdgovoriIzbriši
  7. Živa istina, muškarce stvarno dobrom hranom zavedeš dok kažeš keks..Tartaline izgledaju tako primamljivo, jako volim takve pikanterije!

    OdgovoriIzbriši
  8. Nado, ja sam takoreći luda za ovim tartalinama. Mogu se puniti i slanim i slatkim nadjevima, u svim kombinacijama djeluju tako posebno:)

    OdgovoriIzbriši