20. 09. 2011.

Konfučijanska piletina sa povrćem


 
"Kinezi jedu sve što  se kreće po  zemlji osim automobila, sve što pliva u vodi osim brodova, i sve što leti u vazduhu osim aviona."
                                                                                                                                nova kineska poslovica 


Kulinarstvo  u Kini je oduvijek bilo neraskidivo vezano sa drugim elementima stare kineske civilizacije: filozofijom i medicinom. Tradicionalni kineski stav prema kuvanju kao umjetnosti formirao je poznati kineski filozof i socijalni reformator Konfučije (VI-V vijeka prije Hrista). U njegovim spisima nalaze se mnoge smjernice o pravilnoj pripremi hrane. Po njemu, udio mesa u jelu  treba biti jednak  jednoj trećini od ukupne količine povrća. Svi sastojci trebaju biti izrezani u  istoj veličini i obliku (trake ili kockice) i u svako jelo treba dodati malo đumbira.  On je vjerovao i učio da ukus jela zavisi od harmonije sastojaka, a harmonija sastojaka zavisi od pravilnog balansiranja ukusa, tekstura, boja i mirisa. Ono što je najvažnije, za njega je kuvanje bilo umjetnost, a ne puko zadovoljavanje potrebe našeg želudca. Njegova kulinarska filozofija je glasila: Ne treba jesti ono što nije dovoljno pečeno ili je prepečeno, ono što nije dovoljno začinjeno ili je prezačinjeno, ono što je bezbojno ili prešareno i ono što nije pažljivo i jednako nasjeckano!
I za kraj ovog uvoda, jedna poslovica koja nema veze sa Konfučijem ali dolazi direktno iz MENSA-e: Ako si gladan, onda jedi!

Sastojci:
3 crvene paprike
3 zelene paprike 

3 tikvice izrezana 
3 kašike suncokretovog ulja  

300 gr  bijelog pilećeg mesa
1 kašika senfa
1 kašičica  peršuna
prstohvat bibera
3 kašike ulja od tikve (buče)
3 kašike susama

1,5 kašika Worcestershire sauce
1,5 kašika slanog Soya sauce
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica kari praha
1 kašičica žutog šećera
1 dcl vode
1 kašičica gustina

Priprema povrća:
Povrće oprati i  isjeckati na trake. Nauljeni wok ili  tiganj dobro zagrijati i dodati sjeckano povrće.


Povrće pržiti dok ne dobije zlatnu boju, a zatim wok ili tiganj skloniti  sa vruće ploče  i poklopiti  poklopcem, da se povrće ne ohladi.


Priprema mesa:
Meso isjeckati na  trake. Dodati mu senf, peršun, biber i dobro rukama umješati, da se začini sjedine sa mesom.


Tiganj podmazati uljem od tikve, zagrijati ga dobro i u njega pržiti meso 10-ak  minuta  uz stalno miješanje.


Pripremljenom mesu dodati susam, i pržiti još 5 minuta na smanjenoj vatri (jer susam puca na jakoj vatri).


Slatko kisjeli preliv:
U 1 dcl vode dodati vorčesteršir sos, soja sos, đumbir prah, kari  prah, žuti šećer i gustin. Preliv miješati dok se gustin dobro ne sjedini i masa postane ujednačena.


Finalna priprema:
Pripremljeno povrće zaliti  prelivom i zakuvati par minuta na jakoj vatri.


Zatim dodati  meso..


Dobro izmješati i  još jednom kratko prokuvati .


Konfučijanska piletina sa povrćem se služi topla i tradicionalno se jede štapićima.

Pjesma koju volim:

Broj komentara: 20:

  1. Konfucijska piletina.Obozavamo u kuci kako kinezi spremaju povrce.A taj stav trecina mesa u jelu..ne pali kod mog Neustrasivog .On je vise za najmanje fifty fifty..pri cemy fifty mesa moz samo biti na porastu:)Odlican recept;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgleda, Majo! A znam da je sjajnog ukusa, jer spremam kineska jela, rado. Za tebe :)i *)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim Kinesku hranu; brza za pripremiti i nutritivna. Uz to fino i izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljivo izgleda."Kineska jela" inaće kuham na sezamovom ulju ali baš ću probati sa bučinim. Super ideja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako volim kinesku kuhinju, i uživam u pripremi hrane. Slažem se s Konfucijem ;)
    P.S. Bowie-a obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  6. kineska kuhinja mi nije mnogo poznata i rijetko je zastupljena u mojoj kuhinji sve samo iz razloga što do nje nisam došla :(
    ali radim na tome da je istražim u bliskoj budućnosti
    ova piletina je oslična, zabilježit ću si za isprobavanje

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam pileće mes o i povrće sa ovim umacima, radila sam nešto slično i znam da je fenomenalno, samo što ja nemam wok. Krasan ti je recept!

    OdgovoriIzbriši
  8. Oooooooo :) ovo ti mi svi jako volimo! Ove boje upravo dočaravaju sve mirise i okuse! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo sjajno izgleda! Volimo kinesku hranu! Imali smo mi u Pancevu jedan kineski restoran - fenomenalno! :) A pritom jeftino...

    OdgovoriIzbriši
  10. @Dzoli Mislim da ovo Konfučijevo pravilo kod nas Balkanaca treba okrenuti naopako: jedna trećina povrća i dvije trećine mesa :)
    @emo_serpica Hvala draga moja šerpice:) Ja sam tek odnedavno počela da spremam ovakva jela i sada sam u fazi velikog oduševljenja.Za tebe <3
    @Jasna's kitchen creations Negdje sam čitala da je Konfučije insistirao na ovom sjeckanju jer su se , izmedju ostalog, tako jela brže spremala pa se manje trošilo goriva ( drva ili šta su tada već koristili)za peći , a to je bilo veoma važno za siromašni kineski narod.
    @kranjica Onda ću ja sledeći put probati sa susamovim uljem :)
    @jubistacha I ja se slažem sa Konfučijem, a posebno sa tobom za Bowie-a!

    OdgovoriIzbriši
  11. @ninakuhinja Ovo je veoma lako napraviti, najteže je sjeckanje. Naša su jela mnogo komplikovanija od njihovih:)
    @Tamara Ja umjeasto woka koristim veliki tiganj sa keramičkim dnom koji ima sličan oblik kao wok, a u nedostatku tiganja može i plitka šerpa.
    @Tadeja Boje su bitne, tako i Konfučije kaže! Da znaš samo koliko sam tražila ovu zelenu papriku... :)
    @Miki I kod nas je tako, naručiš brdo hrane a platiš malo..mada meni je sve ljepše kod kuće kad se spremi:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Da li se varam, ili tebe nije bilo duže vrijeme? U svakom slučaju, jedemo kinesku hranu iz kućne radinosti nekoliko puta mjesečno i jako je volimo. Ovo je odlično jer je recept za zaista sve domaće. A post je, kao i uvijek, poučan i zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivno izgleda i rado bih sada jedan tanjir ove lepote...

    OdgovoriIzbriši
  14. Ajme kako mi je drago da si opet aktivna na blogu...falili su mi tvoji recepti.
    Ovo ti je super

    OdgovoriIzbriši
  15. Super je ovakva piletina,mirisna i šarena!
    Odlični su ti recepti!

    OdgovoriIzbriši
  16. Drago mi je što si se vratila blogu, draga moja Kuvarice na trapezu, a recept koji si objavila je veoma,veoma zanimljiv i sigurna sam da ću ga probati napraviti. Ne mogu, a da ne pohvalim, kvalitet fotografije na blogu,vidim da ovo nije bila digitalna piletina, (hahaha) i koristim priliku da ti se zahvalim na predivnom receptu za one kolačuće u obliku srca( sa otasima.Pozdrav,Ankica.

    OdgovoriIzbriši
  17. Razveselila si me ovim postom i povratkom na blog ! Nedostajali su mi tvoji recepti i tvoje uvodne priče koje uvijek sa velikim zadovoljstvom čitam. Ovaj recept je odličan ! Volim kinesku kuhinju i iako je rijetko doma pripremam ovo ću zabilježiti i isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  18. @Κάθαρσις U pravu si, bila sam na dužem radnom odmoru! Iako imam pauze u pisanju od bloga ne odustajem i redovno čitam i pratim sve što se dešava na ovoj našoj food blog sceni:)
    @maslinka Da si bliže, ovu ljepotu bih rado podijelila sa tobom !
    @Rena Renice draga,i meni je falilo da nastavim sa blogom :)
    @Irena Hvala Irena!
    @Ankica Mislim da je svima nama, koji imaju blogove sa receptima, najveće zadovoljstvo kada neki recept bude uspješno isproban. Hvala ti od srca na povjerenju za Orahovo srce:)
    @Branka - byB Draga Branka hvala na lijepim riječima. Ona tvoja piletina sa šljivama, bademom i medom mi je baš "zapela za oko"!

    OdgovoriIzbriši
  19. Skoro sam pocela da pripremam kinesku hranu i bas nam se dopada, zato sam odlucila da kupim vok. Hvala za jos jedan reept!

    OdgovoriIzbriši
  20. @Arevilo I mi smo u fazi otkrivanja kineske kuhinje. Ja imam jedan izvanredan veliki tiganj u obliku woka sa keramičkim dnom ( vidi se na slikama). Još uvjek razmišljam da li da kupim pravi wok, njegova veličina mi je problematična jer u mojoj kuhinji više ni igla ne može da stane:)

    OdgovoriIzbriši