05. 12. 2010.

Digitalna rođendanska torta



Svijet oko nas je ispunjen signalima: moždani talasi, srčani ritam, slike sa udaljenih svemirskih sondi , seizmičke vibracije itd., koji se digitilnom metamorfozom pretvaraju u podatke. Digitalna obrada podataka postaje najmoćnija tehnologija bez koje nećemo moći da funkcionišemo.  Mora se priznati da  digitalna revolucija donosi nove mogućnosti, nove načine razmišljanja i nove načine obavljanja stvari,  ali  to   za ljudski rod može biti i  i blagoslov i prokletstvo. Možda će se  jednog dana naše misli i  emocije mjeriti i tumačiti digitalnim sistemima, a  hologram  zazuzeti mjesto koje pripada čovjeku. Jedini prosti analogni signal koji za sada  opstaje  je slovo... knjige su poslednji bastion analognih  ljudskih signala.

Čemu sve ove „velike“ misli? Desilo mi se nešto smiješno, prilikom pripreme ovog recepta  moj digitalni fotoaparat je upao u tijesto!  Zamalo da ostanem  bez  torte i fotoaparata...


SASTOJCI ZA KORU:
malo putera za podmazivanje
90 gr putera
60 gr šećera
80 gr brašna
½ čajne kašičica praška za pecivo
2 jaja
prstohvat soli
izrendana kora od  1 pomorandže

SASTOJCI ZA KARAMELISANI SLOJ:
150 gr lješnika
50 gr šećera
2 kašike vode
85 gr crne čokolade (70% kako dijelova)
35 gr putera
kašika ruma
 
SASTOJCI ZA VOĆNI FIL:
2 konzerve kajsija

SASTOJCI ZA GANAŠ:
125 gr crne čokolade (70% kako dijelova)
2,5 dcl slatke pavlake (36 % mm)
2 žumanca
40 gr žećera
Kakao za posipanje



PRIPREMA KORE:
Dno forme prekriti papirom za pečenje, a obod premazati puterom.



Puter  rastopiti i malo ohladiti. Brašno promiješano sa solju i praškom za pecivo prosijati. Jaja dobro umutiti sa šećerom, dodati prosijano brašno i lagano promješati. Zatim dodati maslac i  mutiti dok se ne dobije glatka masa. U dobijeno tijesto dodati izrendanu pomorandžinu koru i ručno izjednačiti.



Tijesto sipati u kalup i peći na 175ºC 15-20 minuta.



Pečenoj kori sinuti papir i vratiti je u kalup.



PRIPREMA KARAMELISANOG SLOJA:
Lješnike isjeckati krupno i uz  stalno miješanje malo  popržiti  na suvom  tiganju, vodeći dobro računa da ne izgore.



Duboki tanjir prekriti folijom i premazati uljem.



Šećer i vodu kuvati dok se ne dobije svijetlo braon gusti karamel.



U vrući  karamel dodati lješnike, pomiješati i cijelu karamelisanu masu presuti u tanjir sa folijom.



Ohladjenu karamelisanu masu sitno isjeckati u blenderu.



Čokoladu istopiti, dodati joj puter  i sjediniti.



U vruću čokoladu dodati isjeckanu karamelisanu masu.



Dobijenim namazom ravnomjerno premazati koru.



PRIPREMA VOĆNOG FILA:
Kajsije iz konzerve dobro procijediti i redjati ih u krug preko namaza.



PRIPREMA GANAŠA:
Žumanca i šećer umutiti na pari.



Rastopiti čokoladu. Umutiti rastopljenu čokoladu i žumanca. Umutiti slatku pavlaku. Umućenu pavlaku dodati u vruću masu od čokolade i žumanaca.  Mutiti dok se ne dobije kremasta masa. 



Kremastu masu preliti preko sloja kajsija.

Tortu sa kalupom ostaviti u frižideru bar 12 časova.


FINALNA PRIPREMA:
 Nakon navedenog vremena izvaditi tortu iz frižidera i  obilno je posuti kakom. Nakon toga tankim nožem pažljivo odvojiti tortu od ivica kalupa, skinuti obruč,  tortu prebaciti na tanjir i ukrasiti je po želji.



Svako parče rezati oštrim nožem umočenim u hladnu vodu. 



Broj komentara: 36:

  1. Izgleda jako zanimljivo ova torta, morat cu malo bolje prouciti. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  2. WOW, Majo, ovo je fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako vidim ništa ne fali aparatu, fantastično si prenela postupak pripreme ove fenomenalne torte, a ukus mogu samo da zamislim...

    OdgovoriIzbriši
  4. Uh dobro je završilo i sa aparatom i sa tijestom :). Slike su divne i torta izgleda fantastično ! Jako je lijepa a recept je odličan i mora biti jako ukusna !

    OdgovoriIzbriši
  5. Torta izgelda savršeno, sastojci obećavaju vrhunski užitak!
    Kako sam prvo samo preletila post, pa se vraćala na početak, prvo što sam pomislila kako ti moram odati priznanje za to što uvijek fotkaš postupak, za što ja nemam živaca i poludim kad moram prati masne ruke, skidati tijesto, pa uzimati i porihtavati aparat za uvjete u kuhinji i onda pročitam da si ga okupala u tijestu. E toga se i ja bojim, pa ga uvijek objesim oko vrata, u rijetkim trenucima kad se ipak odlučim pofotkati nešto od postupka.
    Tebi svaka čast. Sve odlično izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Eh! Majo ovo ti je super ideja, originalno, to je prava stvar, svaka cast... Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  7. Već dugo nisam vidjela tortu sa ovako odličnim sastojcima!! :) a tek slika!! Oduzela mi je dah ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Šta bi se desilo kada bi nam internet nestao zauvek. Ja sam već navučena, i čini mi se da više ne postavljam pitanje a šta danas da kuvam. Mogu da zamislim scenu padanja aparata. Pitam se šta ću raditi kad mi crkne aparat, ali da ne baksuziramo. Tortica je meena, a ovaj karamelizovani lešnik mi i ovde miriše.

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivno izgleda! I meni ovaj karamelizovani lesnik zvuci njami!!!
    Povremeno fotkam postupak pripreme i nikada (DO SADA) mi nije palo na pamet da bi se ovako nesto moglo dogoditi. Od sada vodim racuna :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmm, cokolada, kora narandze, ljesnici, karamel...Moja vrsta torte!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je torta kakve volim jesti i spremati: prvoklasni sastojci, divna kombinacija okusa. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  12. Prvo moram pohvaliti tortu koja izgleda savršeno, sastojci mi se jako sviđaju i sad samo zamišljam koliko je ukusna.
    Moram komentirati i padanje fotića u tortu. Meni je to jedna od najvećih mora, da mi brašno i sva ostala kuhinjska prašina ne unište senzor zato rijetko nosim fotić tamo. Drago mi je vidjeti da je s tvojim fotićem ipak sve uredu jer su fotke odlične. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. tortica je odlična, a odlično je i što si slikala cijeli postupak tako detaljno
    ja nisam imala nezgoda s fotićem, ali isto izbjegavam da ga nosim u kuhinju, bojim se da bi mogao završiti u tijesto ili još gore u masti...

    OdgovoriIzbriši
  14. @Sweet Green Drago mi je da je ova tortica izazvala tvoju pažnju :)
    @ Ana Anči,veliko hvala na to simpatično "WOW"!
    @Zora Ruška tvoje iskusno oko sve vidi, meni je ova torta izuzetno ukusna, baš je po mom "JUS"-u :)
    @ Branka - byB Možeš zamisliti kako je bilo kad sam izvadila aparat iz tijesta koje nije gusto..mislila sam da je gotovo sa aparatom, da je tijesto ušlo u svaki prorez, ali eto aparat ispade kvalitetniji nego što sam mislila :)
    @Tadeja, ja sam se skroz "navadila" na fotografisanje cijelog postupka pripreme nekog jela, a to ubira svoj danak jer me poprilično usporava u objavljivanju recepata :( Odlična ti je ta ideja sa aparatom oko vrata, kako se toga nisam ranije sjetila...
    @Surac Hvala na lijepim riječima, pozdrav i tebi majstore :)
    @Just Cake Girl Ja obožavam da kombinujem kajsije sa čokoladom i još nekim koštunjavim plodom, vjeruj mi to je dobitna kombinacija!
    @emo_serpica Hvala draga prijateljice :)
    @Jelena Ja sam ovisnik o internetu! Evo ovih dana mi se kičma ukočila od prevelikog rada za kompjuterom, već tri dana ležim ukočenih ledja, pijem ljekove, ništa ne radim u kući osim...što se ne skidam sa kompjutera zbog koga sam "zalegla" :)))
    @Casa de vainilla Svi se oduševe sa slojem od lješnika, ali do sada niko nije odmah pogodio od čega je taj sloj. Ukus mu je izuzetan ali teško odredljiv:)
    @Jasnas' kitchen creations Istomišljenice smo, i meni su ovo omiljeni sastojci:)
    @Κάθαρσις Hvala! Ako je budeš pravila javi utiske :)
    @Andrea I meni je to bila "noćna mora", a sada je "realna mora" :))
    @Nina Mislim da se od masti nikada ne bi očistio, srećom nije bilo masti:)
    @Rena Hvala Renči:)

    OdgovoriIzbriši
  15. Thanks for following my blog. Your blog is fantastic. I love the step by step instructions of making this lovely cake. I'm happy to follow your blog for more food ideas in the future :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Svaka cast imenjakinjo, na odabiru ovakve torte, i na slikanju postupka veoma detaljno, ali i na tome sto se nisi bas previse iznervirala kad je aparat bucnuo u testo. Bar deluje da nisi.
    Ja cesto slikam postupke ili bar deo, i gomilu puta zamislim kako mi aparat upada u serpu, ili u hrpu brasna...
    Grilijaz obozavam, ali se bojim mlevenja u tim nasim seckalicama, posto sam videla da je prilicno izguljena plastika sa unutrasnje strane posude seckalice. Koristim je godinama za svasta-nesto i nista je nije izgrebalo, do grilijaza. Ajde sto je izgrebalo plastiku, manje-vise, nego se bojim da mi ne zezne nozeve, ili motor, ipak je to jako tvrdo.

    Bilo je tu prilicno posla oko ove tortice, verujem da se sve na kraju isplatilo. Izgleda tako fino i otmeno, jako mi se dopada kako si je ukrasila, lepo, odmereno i sa stilom.

    Pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  17. @Zoe
    A pleasant surprise for me, thanks for you visit. You are wellcome anytime... Your blog is very original, compliments! And thanks for following too!
    Best regards from Montenegro :)

    OdgovoriIzbriši
  18. @mamajac
    Ovu tortu sam na nagovor svog dragog supruga napravila za svoj rodjendan i dan nakon toga sam imala goste koji su me pitali koliko mi je vremena trebalo da je napravim, moj odgovor je bio "5 sati" ( računajući i priremu nove kore) što je zaprepastilo svakoga. Tek onda sam postala svjesna koliko sam pretjerala u fotografisanju :) A što se tiče foto aparata, zaista se nijesam uopšte iznervirala, jer jedna od mojih životnih podfilozofija je "ako se moram nervirati zbog živih bića, vala neću zbog stvari" :) Tako da nisam mnogo štedjela ni blender, koji je zaista izuzetan, a osim toga ovaj grilijaž i nije pravi grilijaž nego blago "karamelisana masa". Hoću reći da nije previše tvrd, jer samog karamela nema puno u odnosu na lješnike, koji su pritom i već donekle usitnjeni. Nekad sam to radila u avanu zbog blendera, ali sam sa ovim novim blenderom skoro spremna na sve :)

    Uglavnom, na kraju sam bila prezadovoljna cijelom ovom avanturom , jer je torta ispala ukusnija i ljepša nego što sam mogla da zamislim. Kao što znaš i sama, to je zaista predivan i dragocjen osjećaj!

    Hvala ti na lijepom komentaru.
    Veliki pozdrav Maji od Maje :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Hi Maja...thanks a lot for visiting my space and following me...u have a lovely space and what a beauty that cake is ...tempted me with beautiful clicks...I come from Kerala, India.....keep visiting to get a taste of Kerala...Gods own country...following u too.

    OdgovoriIzbriši
  20. wow, ovo je zbilja drool-worthy :-)

    OdgovoriIzbriši
  21. @Nisa Homey
    Thanks for following my blog Nisa!
    I enjoyed reading your blog. Your culinary background is very interesting.
    Best regards from Montenegro :)

    OdgovoriIzbriši
  22. @Marina
    Wow! Hvala za tvoj perfect complement:)

    OdgovoriIzbriši
  23. Aparat ti je upao tijesto i ti si nastavila da pravis tortu do kraja (i to tako dobru)?!? Ti si moj idol od danas:)!!! Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  24. @melrose Da mi je upao i stalak sa aparatom, ne bih odustala:)

    OdgovoriIzbriši
  25. haha...još se japitam zašto se torta zove digitalna...sad mi je jasno! :))) torta je super!

    OdgovoriIzbriši
  26. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    OdgovoriIzbriši
  27. Draga Majo, puno zdravlja, sreće i ljubavi tebi i tvojim dragima i pokoji novi receptić u Novoj! TT kuhinja! :)

    OdgovoriIzbriši
  28. @Stefania
    Stefania, thanks for the comment. Best wishes and wish you all a happy and prosperous New Year!

    OdgovoriIzbriši
  29. @Tadeja
    Hvala na lijepim željama draga Tadeja:)Sretna Nova godina tebi i tvojoj porodici, nek tvoj dom bude uvjek topao i ispunjen radošću!

    OdgovoriIzbriši
  30. Darag Majo, tebi i tvojima najblizima najlepse zelje u Novoj godini...tortica mi se jako svidja, pogotovo onaj sloj sa karamelisanim grilijasom, ta smesa mi je toliko fina da je cak koristim za bombice, ali se ipak ne usudjujem da ga usitnjavam u blenderu, nego to radim jos uvek onako starinski, u avanu...;))
    p.s. drago mi je da je fotic preziveo ovu avanturu inace ne bismo imali sve ove lepe fotkice!;))

    OdgovoriIzbriši
  31. @mignonne
    Sretna Nova godina i Božić draga Minjon:) Sve ono što bi poželjela samoj sebi, neka ti ova godina donese!
    Drago mi je da ti se svidja karamelisani grilijaš, nisi jedina koja koja ga ne usitnjava u blenderu ...ustvari ispadoh ja jedina koja ga usitnjava u blenderu , pa počinje da me muči savjest zbog toga! Imam osjećaj da ču se i ja vratiti starom, dobrom avanu :)))))

    OdgovoriIzbriši
  32. Koja kraljica torta.. U zadnje vrijeme na internetu samo na dobre torte nalijećem.. a njih se nekako najrijeđe sprema.. Kad bi barem bilo više prilika u godini za ovakve stvari..

    OdgovoriIzbriši
  33. Majo, divna je! Sretan rođendan s malenim zakašnjenjem :)

    OdgovoriIzbriši
  34. @Charmpam cookies & cupcakes
    Ova torta je bila pun pogodak! Veoma sam zadovoljna receptom, lakoćom izrade a ukusom naročito!

    @Maja
    Hvala ti Majče, ali rodjendan nije bio moj već mog supruga :)

    OdgovoriIzbriši