Srce je najvažnija imenica u svakom jeziku. Uz neki pridjev srce postaje emocija: napušteno srce, ranjeno srce, izdajničko srce, oholo srce, usamljeno srce, hrabro srce, umireno srce, mamino srce, najsretnije srce. Sva ta osjećanja tužna ili sretna, prošla ili buduća, moja ili tuđa dobila su ukus , boju i miris, dobila su jedno ime: orahovo srce. I tu se pomjera granica, jer ovo nije samo ukusno i slatko pecivo, ovo je ono što ponekad svi osjećamo...
SASTOJCI ZA TIJESTO:
160 ml mlijeka
2.5 kašike šećera
½ kašičice soli
1 jaje
1 bjelance
500 gr brašna
2 kašike rastopljenog maslaca
1kesica suvog kvasca
SASTOJCI ZA FIL:
100 gr smeđeg šećera
200 gr mljevenih oraha
80 gr slatke pavlake
40 ml ruma
½ kašičice cimeta
SASTOJCI ZA PREMAZ:
1 žumance
1 kašika mlijeko
IZRADA TIJESTA:
Pomiješati suve satojke za tijesto (brašno, kvasac,šećer i so) , zatim dodati mlijeko, jaje, bjelance i rastopljeni maslac. Zamijesiti tvrđe tijesto, pokriti ga krpom i ostaviti ga na toplom dok ne udvostruči zapreminu.
IZRADA FILA:
U šerpu sipati smeđi šećer, mljevene orahe, pavlaku i rum. Sjediniti masu, dodati cimet i dobro promješati.
IZRADA PECIVA:
Nadošlo tijesto oblikovati u valjak, isjeći na deset jednakih djelova i svaku desetinu tjesta razviti.
Razvijeno tijesto premazati filom, presaviti i nožem zasjeći.
FINALIZIRANJE:
Sjediniti žumance i kašiku mlijeka i ravnomjerno premazati svako srce.
Zagrijati rernu i pripremljeno pecivo peći na 180ºC 15 minuta. Pečeno pecivo prekriti krpom dok se malo ne ohladi i služiti toplo ili hladno.
Od napitaka uz ovo pecivo najbolje ide i izuzetno prija toplo mlijeko.
NAPOMENA:
Tijesto se može zamijesiti i podići u pekaču (tako sam ja uradila). Umjesto suvog kvasca može se upotrijebiti 15 gr svježeg kvasca.
Predivno je, a dok samo pomislim na okus rastu mi zazubice!
OdgovoriIzbrišiKrasno izgledaju, a i odlično si to snimila i pokazala. Svaka čast!
OdgovoriIzbrišiPrekrasna rečenica u uvodu !! Uvijek me osvojiš svojim uvodnim tekstom i naravno receptom, srca divno izgledaju, a okus....., ovo mora da je jako dobro !!
OdgovoriIzbrišisuper !!!
OdgovoriIzbrišiOvo tako dobro izgleda,odusevljena,dobar recept!!!
OdgovoriIzbrišiMeni se naročito dopada nadjev, osim što je izuzetno ukusan, on se lako i brzo pravi: svi sastojci se samo promješaju kašikom bez mućenja i kuvanja. Zato ovaj nadjev često koristim i u drugim kombinacijama sa tijestom:)
OdgovoriIzbrišiMrak! I recept i izgled i fotke! Oduševljena! :)
OdgovoriIzbrišiHvala Tadeja:)
IzbrišiPrekrasna srca, a nadjev je odličan, obožavam ovakve stvari, uz čašu mlijeka naravno :)))
OdgovoriIzbrišiBez mlijeka to nije to :)
IzbrišiPo ko zna koji put dolazim na ovu stranicu da pogledam ovaj kolač i svaki put kažem,kako moram ovo napraviti! Stvarno moram naći vremena da isprobam ovo orahovo srce. Za mene, ovo je jedan od najlepših recepata koje sam videla na kuvarskim blogovima.
OdgovoriIzbrišiOvako na papiru, tj ekranu :) izgleda kao da je potrebno dosta vremena za izradu ovog recepta. Medjutim, ovo je najbrže dizano i filovano tijesto koje sam ja pravila. Vrlo često po ovom receptu pravim orahnjaču, mada su srca efektnija.
Izbriši