Danas je moj čarobni dan.
TIJESTO:
300 gr brašna
130 gr putera ili margarina
1 jaje
1/3 kašičice soli
4 kašike hladne vode
NADJEV:
3 jaja
300 gr sira
400 gr blitve
2 kašike milerama
PREMAZ:
1 žumance
2 kašike mlijeka
PRIPREMA TIJESTA:
Staviti u posudu brasno, so i hladan maslac (izrezan na listiće). Napraviti sa prstima
prvo mrvičasto, a zatim uz dodatak vode i jajeta, tvrdo i kompaktno tijesto.
Oblikovati ga u kuglu, zamotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak 30 minuta
PRIPREMA NADJEVA:
Obariti blitvu i usitniti je. Umutiti jaja i u tu masu dodati narendani sir, blitvu i mileram.
IZRADA KIŠA:
Tijesto podijeliti na dva dijela.
Radnu površinu pobrašniti i na njoj razvaljati prvi dio tijesta. Na tijesto utisnuti naopačke kalup u kome će se kiš peći i odsjeći višak tijesta. Ovu gornju koru ostaviti sa strane i preći na izradu donje kore.
Na radnu površinu razviti drugi dio tijesta u okruglom obliku, koji mora biti veći od kalupa . U kalup položiti tijesto tako da prelazi preko njegovih ivica. Tijesto utisnuti prstima u ivicu kalupa , a višak odrezati. U ovako pripremljenu podlogu od tijesta sipati nadjev.
Na gornju koru utisnuti na nekoliko mjesta kalup u obliku srca. Tako ukrašenu koru staviti preko nadjeva. Žumance i mlijeko umutiti i tim premazom premazati koru. Izvadjena srca poredjati po gornjoj kori i njih premazati premazom.
FINALNA IZRADA:
Kiš peći u prethodno ugrijanoj rerni na 180ºC 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu
boju. Pečeni kiš pokriti platnenim salvetom i ostaviti da se tako malo prohladi.
Kiš izrezati na kriške, služiti i sa dragim osobama uživati u njegovom ukusu.
Predivan je, ja sam zaljubljena u sve vrste slanih torti, naročito ovako jednostavnih.
OdgovoriIzbrišiDajana, u pravu si, ovaj kiš je vrlo jednostavan. Kome god sam dala recept, prvi komentar posle čitanja je bio :"Ovo je baš komplikovano, mijesi se tijesto pa se oblikuje.."! Medjutim, treba se samo osmjeliti i krenuti u izradu, onda postaje jasno da je ovo tijesto veoma zahvalno, lako ga je oblikovati, ukusno je, hrskavo i nije tvrdo.
OdgovoriIzbrišiObožavam kiševe! Tvoj prekrasno izgleda!
OdgovoriIzbrišiJako lepo si ga napravila.Vizuelno izgleda bogovski a vidim da i presek obećava.Svidjaju mi se tvoji nazivi postova!
OdgovoriIzbrišiKako ti to dobro izgleda! Stvarno si postigla rustikalni štih ;), a s ovim srčekima je beskrajno ljupko!
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda i probati ću, ali mislim da bi mi, umjesto blitve, bolje odgovarao špinat.
OdgovoriIzbrišiA i divno je biti zaljubljena, zar ne?!!
Bas si ga lipo ukrasila!
OdgovoriIzbrišiMa, pravi ti je ovaj kiš!
OdgovoriIzbrišiNisam mogla da odolim, a da ti se ne javim! Divno je biti srećan i imati takav (makar i jedan) dan! Draga Majo, u takvom danu treba znati deliti, a ti si nesebično sa nama podelila radost ljubavi prema najmilijima i uživanje u predivnom zalogaju. Častitam i hvala!
OdgovoriIzbrišičaroban kiš za čaroban dan, bravo Maja, ovo je odlično !!
OdgovoriIzbriši@Vali, Vera, Tadeja, Κάθαρσις, maninas i Snježo, hvala od srca na lijepim riječima:)
OdgovoriIzbriši@emo_serpice moja poetska drugarice, najljepše je dijeliti radost kad je imaš!
@Branka, čaroban kiš za čarobno društvo:)
Predivno izgleda kiš, tijesto je savršeno, ma i nadjev, a tek ova dekorativna srca, odlična ideja, jako mi se sviđa..
OdgovoriIzbrišiPrekrasno izgleda a mislim da i okus ne zaostaje..
OdgovoriIzbrišiZaista divan i slikom ali i sadržajem..
OdgovoriIzbrišiOvo prekrasno izgleda s ovim srcima, a koliko vidim po sastojcima-može biti samo jako dobar, mljac!,:)
OdgovoriIzbrišiOvo je apsolutno predivno, sinoc sam ga pravila ali u vise dijetalnoj varijnti, oko 200 gr spanaca obrenog u mikrotalasnoj, dodala 400gr. ella sira sa 1% masti i dodala 20 gr butera. Testo je fenomenalno, hvala od srca
OdgovoriIzbrišihttp://www.coolinarika.com/slika/465987/
http://www.coolinarika.com/slika/466160/
Jako lepo i romanticno :) Dobila sam zelju da obradujem svog dragog. Hvala puno na predivnom receptu.
OdgovoriIzbriši