09. 01. 2010.

Pandoro - božićni hleb iz Verone

Habsburško Carstvo mu je dalo oblik planine, pa posut šećerom podsjeća na sniježne vrhove u vrijeme Božića. Ukus mu se dopunjavao i usavršavao vjekovima, još od vremena starog Rima pa sve do venecijanske renesanse. Prisvojio ga je najromantičniji grad Verona, možda ga je i Julija pripremala čežnjivo razmišljajući o Romeu. Ime je dobio po svojoj jedinstvenoj zlatnoj boji: pan d'oro - zlatni hleb. Njegova složena izrada zahtjeva puno vremena, pažnje i ljubavi, a to mu daje posebnu čaroliju kojom će uljepšati svaku božićnu trpezu na kojoj se nađe.

Tehnika izrade Pandoro-a je složena i sastoji se od nekoliko faza obrade. Da biste napravili ovaj božićni slatki hleb nisu potrebni ni posebni uređaji, ni specijalni začini. Ključni sastojak je vrijeme!


SASTOJCI:

OPARA
15 gr svježeg kvasca
60 gr tople vode
1 kačišica žutog šećera
1 žumance
50 gr brašna

PRVI ZAMJES
3 gr svježeg kvasca
2 kašičice tople vode
25 gr žutog šećera
200 gr brašna
1 jaje
30 gr maslaca

DRUGI ZAMJES
2 jaja
1 bjelance
100 gr žutog šećera
200 gr brašna
1 kašičica soli
1 šipka vanilije

PREMAZ OD MASLACA
140 gr. maslaca


PRIPREMA OPARE:
Rastopiti kvasac u toploj vodi, dodati šećer, žumance ,brašno i mijesiti dok se ne dobije ujednačeno i rijetko tijesto. Prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 50-60 minuta,sve dok tijesto ne udvostruči zapreminu.



PRIPREMA PRVOG ZAMJESA:
U pripremljenu oparu dodati kvasac (prethodno rastopljen u toploj vodi), šećer, brašno, jaje,maslac i dobro umjesiti. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu 45 minuta.



PRIPREMA DRUGOG ZAMJESA:
Šipku vanilije rasjeći i ostrugati sjemenke.


U pripremljeni drugi zamjes dodati jaja, šećer, brašno, sol, sjemenke vanilije i mjesiti 15-ak minuta dok tijesto ne postane ujednačeno i glatko. Tijesto prebaciti u posudu podmazanu maslacem, pokriti ga i ostaviti ga na toplom mjesto 60 minuta dok se ne udvostruči. Nakon tog vremena tjesto prebaciti u hladno (frižider ili hladna prostorija) 30-40 minuta.



FINALNA PRIPREMA PANDORA:
Nadošlo tijesto izručiti na pobrašnjenu površinu i oklagijom ga razvući u oblik kvadrata. Na sredini tijesta ravnomjerno poređati omekšale komade maslaca. I tijesto preklopiti ovim redosledom: donji dio tijesta preklopiti do sredine tijesta, zatim lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, pa desnu stranu preklopiti do sredine tijesta i gornji dio tijesta preklopiti do sredine tijesta .


Tijesto pokriti krpom 15 minuta, nakon toga ponoviti preklapanje istim redosledom i opet tijesto pokriti krpom i ostaviti ga tako 15 minuta. Zatim još jednom ponoviti preklapanje. Kalup za Pandoro podmazati maslacem i u njega staviti preklopljeno tijesto i to u istom položaju kao na radnoj površini(donji dio tijesta koji je dodirivao radnu površinu da dodiruje dno kalupa). Kalup sa tijestom prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu dok tijesto ne poraste do vrha kalupa. Ovaj proces traje malo duže , nekih 90 minuta



PEČENJE PANDORA:.
Kada tijesto popuni kalup peći ga u u zagrijanoj pećnici na 170 ° C 15-20 minuta i onda smanjiti temperaturu 160 ° C i peći još 10 minuta. Posle navedenog vremena, uzeti drvenu čačkalicu i zabosti je u tijesto, ako se na njoj ne pojavljuju tragovi tijesta onda je Pandoro gotov, ukoliko se ipak pojave tragovi tijesta kalup vratiti u vruću rernu i tijesto peći još 10-ak minuta.
Pečeni Pandoro izvaditi iz kalupa, umotati u krpu i ostaviti da se potpuno ohladi.Proces hladjenja traje izmedju 12 i 15 časova.

Neposredno prije posluživanja posuti ga šećerom u prahu i služiti uz med, marmeladu, creme fraiche ili mascarpone.

NAPOMENA:
• Pandoro se najčešće peče u kalupu oblika osmokrake zvijezde ( moj kalup je malo drugačiji, ima 12 kraka). Horizontalno narezan i asimetrično slagan može izgledati kao božićno stablo
• Ukoliko gornji dio tijesta prilikom pečenja brzo dobije boju potrebno je pokriti ga pek papirom i nastaviti sa pečenjem.
• Pandoro se posipa šećerom u prahu neposredno prije posluživanja.
• Zahvaljujući svom prirodnom procesu previranja ovaj kolač ostaje dugo svjež.

Broj komentara: 17:

  1. Čestitam na prvom receptu na ovim stranicama:)
    Nisam nikad radila Pandoro, spremam ovaj recept:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Sanela! Pandoro je zaista izuzetan slatkiš i nećeš se pokajati ako ga budeš pravila!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lep i detaljno objašnjen recept. Još samo da sakupim dovoljno hrabrosti, pa da probam da napravim ovu divotu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bambina, možda ti recept djeluje malo komplikovan, ali ako se upustiš u pravljenje Pandora vidjećeš da je ustvari lako napraviti ga, samo je potrebno posvetiti mu dosta vremena!

    OdgovoriIzbriši
  5. Majo, ovaj divni hleb sam otkomentarisala i na drugom blogu, ali nije zgoreg ponoviti: sjajno izgleda! Bravo za detaljan opis i fotke :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgleda a proces izrade perfektno opisan.

    OdgovoriIzbriši
  7. gdje ima da se kupi ovakav kalup?

    OdgovoriIzbriši
  8. @Jasminka Ponekad znam da budem opširna :))
    @Anonimno Pokušaj u prodavnicama sa posudjem, u onom dijelu gdje su izloženi plehovi i kalupi. Ja živim u Podgorici, i u mom gradu ovakvi kalupi mogu da se nadju u Hom marketu, Voliju, Roda marketu, Maxiju, Okovu....

    OdgovoriIzbriši
  9. Genijalno, hvala na trudu sa slikama, znam koliko je naporno brisati ruke, fotkati, dok kuhas. Ja sam pri pravljenju panettone-a, pa cemo vidjeti na sta ce liciti.

    OdgovoriIzbriši
  10. @melrose Pretpostavljam si već isprobala ovaj recept i nadam se da si zadovoljna ishodom. Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav, da li možeš da mi kažeš koja je veličina tog kalupa? Našla sam kalup ali ne znam da li je dobra veličina... :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Dno kalupa je prečnika 11cm,gornji dio kalupa je prečnika 22 cm, a visina kalupa je 11 cm. Pretpostavljam da će ti mjera tijesta odgovarati, jer su ti zvjezdasti kalupi slične veličine. Sve što te interesuje u vezi recepta slobodno pitaj:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala ti Maja, mislim da su baš te dimenzije..jedva čekam da pravim i da javim rezultate!! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Panodoro mi nije uspeo...ne znam zašto. Pratila sam sve po receptu, ali već pred kraj prevljenja kolača sam shvatila sa nešto nije ok...Svakako neću odustati, praviću ga ponovo i sve dok mi ne uspe :)

    OdgovoriIzbriši
  15. @Anonimno: Moj prvi Pandoro je bio užasan jer sam napravila jednu grešku: izgledalo mi je kao da imam viška tijesta pa sam taj višak odsjekla. Ovo tijesto nikako ne smije da se reže i smanjuje , jer se narušava njegova polulisnata tekstura dobijena preklapanjem. Na mjestu odsjecanja, tijesto se otvori i razlista, pa čitav trud oko Pandoro-a pada u vodu. Prekontrolisala sam recept da vidim da mi nije nešto slučajno promaklo. Jedino bih mogla dodati ovo: nakon prvog preklapanja sa maslacem, sledeća dva preklapanja se vrše bez maslaca ( sva količina maslaca se utroši prilikom prvog preklapanja). Nadam se da će ti ova smjernica pomoći. Ovaj recept je isprobala Andreja sa Coolinarike i ovdje možeš pogledati kako je njoj ispao: http://www.coolinarika.com/slika/334803/ Pogledaj i ovaj video http://www.youtube.com/watch?v=Pojmi4ze_-Q možda ti on pojasni malo više. Nemoj odustajati, ovo je vrlo zahtjevan recept i upornost je jedan od ključnih faktora!

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala ti na savetima!! Nema greške u receptu-jednostavno sam omanula negde. Zapravo, počela sam kasno da ga pravim i oko 23h sam shvatila da će predugo tajati...pa sam kao nešto ubrzala..

    OdgovoriIzbriši