Ratatouille je igra riječi, to je
naziv francuskog paprikaša koji asocira na englesku riječ pacov. A pacov koji me inspirisao se zove Remi i glavni
je glumac Pixarovog animiranog filma Ratatouille. Igra tu ne mora da se završi,
nastavite je tako što ćete organizovati jedan specijalni ratatuj dan svojim
najbližima, u kome ćete svi spremati, sjeckati i na kraju uživati u ovom jelu i u istoimenom crtaću.
Ni moja ratatuj avantura se ovdje ne završava, sa ovim receptom se prvi put upuštam u igru
Ajme koliko nas je. Ovog mjeseca domaćica je Katarina u čiji blog veoma rado i
često zavirim. Namjernica koju je ona odabrala je majčina dušica (Thymus serpyllum). Francuski kuvari imaju jednu izreku koja najbolje opisuje kakav je ovo
začin, a koja glasi: „Kada ste u nedoumici, upotrijebite majčinu dušicu!“ .
Majčina dušica se upotrebljava već hiljadama godina, ona se prvi put
pominje u sumerskim zapisima iz 3500. godine p.n.e.. U Grčkoj
su je palili na oltarima i u kućama kao zaštitu od zaraznih bolesti.
Egipćani su je upotrebljavali u procesu balzamovanja. Hipokrat,
Plinije i Sveta Hildegarda ( proročica i travarka) su imali visoko mišljenje o
ljekovitim svojstvima majčine dušice. U srednjem vijeku ova biljka je bila prva na listi evropskih čarobnjaka, a koristila se i
kao protivotrov kod zmijskih ugriza. Ipak, najljepšu ulogu dodijelio joj
je Šekspir. U njegovom dijelu “San ljetnje noći“ Titanija, kraljica vila i vilenjaka, spava na mirisnom ležaju od majčine
dušice:
Znam jedno cvjetno, mirisno brdašce
Gdje raste orlov noktić, majčino srdašce,
Pod baldahinom bajnih divljih ruža -
E, tu se noću Titanija pruža
Da malo drijemne i odmori glavu
Uljuljkana pjesmom u svoju slavu;
SASTOJCI ZA SOS:
2 kašike maslinovog ulja
1
crni luk
1 -2
češnja bijelog luka
1
mrkva
2
paradajza
½ kašičice vegete
½ kašičice vegete
1 dcl
bijelog suvog vina
1
kašičica peršuna
½
kašičice majčine dušice
1
prstohvat crnog bibera
POVRĆE ZA RATATUJ:
1
patlidžan
1
tikvica
1
žuta paprika
1
paradajz
1
prstohvat soli
Priprema sosa:
Mrkvu, crni i bijeli luk očistiti i sitno nasjeckati.
Paradajz potopiti u vrelu vodu, oguliti i krupno narezati. U šerpi ugrijati ulje i na njemu malo propržiti bijeli i crni luk. Kada luk postane staklast dodati mu mrkvu, paradajz, vegetu vino, peršun , majčinu dušicu i biber. Sos prodinstati 10 minuta i skinuti sa vatre.
Mrkvu, crni i bijeli luk očistiti i sitno nasjeckati.
Paradajz potopiti u vrelu vodu, oguliti i krupno narezati. U šerpi ugrijati ulje i na njemu malo propržiti bijeli i crni luk. Kada luk postane staklast dodati mu mrkvu, paradajz, vegetu vino, peršun , majčinu dušicu i biber. Sos prodinstati 10 minuta i skinuti sa vatre.
Priprema povrća:
Povrće za ratatuj oprati i isjeći na kolutove približno slične debljine.
Povrće za ratatuj oprati i isjeći na kolutove približno slične debljine.
U posudu u kojoj
će se ratatuj peći sipati sos.
Preko sosa
naizmjenično ređati kolutove povrća i malo ih posuti sa vegetom.
Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni
60 minuta na 180ºC.
Pripremljeni
ratatuj može se služiti vruć i ohlađen.
Vruć ratatuj se služi kao prilog uz neko meso , a hladan kao predjelo ili lagana večera.
Pjesma koju volim:
Super mi je priča o majčinoj dušici a ratatuj obožavam i ovaj tvoj izgleda božanstveno!
OdgovoriIzbrišivolim povrće na ovaj način, jako lijepa forma jela
OdgovoriIzbrišiKako li si samo to smiksala!! Obožavam Remija i njegove kreacije ;) Ovo izgleda divno!! Svaka čast :)
OdgovoriIzbrišiTvoji postovi su melem za sva čula. Uživam u uvodima, razradama i naravno, muzici kao blistavom završetku. Sve je živo, razigrano i baš kako treba: toliko, da i mirise osećam :)
OdgovoriIzbrišiSvaka čast!
Jako volim ovaj crtac i malenog kuvara koji, skriven ispod kape kulinarskog chefa, suflira potrebne sastojke...a tvoj ratatouille je prepun divnih boja i mirisa, odlican izbor za jedan ukusan, jesenji rucak!;))
OdgovoriIzbrišiSve je prelepo, počevši od fotografije, divnih boja jesenjeg povrća, odličnog jela, divnog posta, sve do Bob Marleya :)
OdgovoriIzbrišiNe znam sat cu pr na ovom postu.Diviti se slikama oblizivati se na ratatouille(zahvaljujemo francuskim seljacima sto izmislise ovo da utrose sto vise povrce za vreme sezone) ili ovom divnom klipu omiljenog mi Boba Marlija;)
OdgovoriIzbrišiObozavam ovaj crtic :-) Bas sam uzivala gledajuci ga. Ratatuj izgleda super.Jako volim ovakva jela i recepte.
OdgovoriIzbrišiNa ovakvim povrtnim kombinacijama sam prezivela leto i uzivala sam. Paradajz sos spremljen na ovaj nacin obozavam i mogla bih ziveti na njemu.
OdgovoriIzbrišiDivan izbor jela i lepo prezentovan!
Divna kombinacija, meni za glavno jelo, mojim dečkima za prilog!
OdgovoriIzbrišiPojma nisam imala o ovim stihovima, kod tebe svaki puta naučim nešto što ne znam. Moram priznati da je na moj odabir malo utjecalo i ime moje kćeri . Dušica.
p.s.
Zaboravila si mi poslati podatke za igru na mail - i ne zaboravi dodati slikicu! Hvala.
Super izgleda. Baš veselo jelo.
OdgovoriIzbrišiSve po mom ukusu, i ratatouille i slike i pesma :)
OdgovoriIzbrišiDivan post, obogaćen zdravim i šarenim ratatuom, a sve si začinila predivnom pesmom koju voliš...
OdgovoriIzbrišiO Majo, dok sam citala tvoje recepte na Coolinarici, ni slutila nisam da si nam slicna u tolikoj meri! :) Najpre Janis, a sad ni manje ni vise nego Bob Marley! :) Ludilo! A obozavamo i crtani Ratatuj (inace, obozavamo mnoge crtace)...
OdgovoriIzbrišiOva tvoja muckalica je odlicna! ja stavljam majcinu dusicu u skoro sve! :)
Divni ratatuj :))))
OdgovoriIzbrišiPrekrasne boje ...Pravim ga 'klasicno', ali ovaj tvoj nacin je bas atraktivan.
OdgovoriIzbrišidivne boje i baš precizno sve posloženo
OdgovoriIzbrišiSviđa mi se kako si ga složila,prelepo izgleda.
OdgovoriIzbrišidragi mi je taj film, nedavno je bio na televiziji. a sto se tice hrane...pozvat cu se na rucak :-)
OdgovoriIzbrišiPrelep uvod i jako dobar recept. Remija obozavam:)))
OdgovoriIzbrišiOvo ce se zasigurno udomaciti kod mene. Volim povrce, a i klinci ce se sigurno oduseviti jednim ovako sarenim obrokom :)
OdgovoriIzbrišiJako mi se dopada ovo jelo, jer obozavam povrcke. Moja majcina dusica jos ceka da se upotrebi. :) Drago mi je sto si se pridruzila igrici, sto nas je vise, to je lepse!
OdgovoriIzbrišiNe moze biti ljepse i ukusnije!!!
OdgovoriIzbrišisvi vole umak od mljevenog mesa,a ovo prekrasno sarenilo od povrca samo daje jos vise na ukusu i dekoraciji !!!Predivno !!
Zdravo, ukusno i dekorativno. Priznajem da mi je paznju privukao "mali kuvar" kog obozavam, a posle, naravno i jelo:)
OdgovoriIzbriši@maslinka, Tamara, Maja: Hvala na lijepim riječima:)
OdgovoriIzbriši@emo_serpica : Drago mi je da se lijepo osjećaš na mom blogu, baš kao i ja na tvojim blogovima!
@mignonne: Remi je presladak,obožavam ga!
@jacamaca: Bez Boba Marleya to ne bi bilo to!
@Dzoli: Živjeli francuski seljaci:)
@Sanja: Hvala Sanja!
@Ana: I ja sam cijelo ljeto spremala povrće na sto načina:)
@Κάθαρσις: Dušica je prelijepo ime. Hvala na brzom javljanju i slanju adrese!
@kranjica: I ja sam baš bila vesela dok sam ovo spremala:)
@Aleksandra: Hvala Aleksandra!
@Zora: U pravu si za Boba, on je najvažniji začin u ovom receptu:)
@Miki: "Nanjušila" sam ja tebe još na coolinarici :))
@Just Cake Girl: Hvala Tihana:)
@Jasna's kitchen creations, ninakuhinja :Za ove divne boje, zaslužna je jesen:)
@Irena: Hvala Irena!
@lusitania : Rado ću te ugostiti!
@Nale: Ja obožavam crtane,pogotovo ove dugometražne!
@Casa de vainilla: Još ako ih uključiš u pripremu (ako ne da sjeckaju, onda da poredjaju povrće) ,ima sve da pojedu iz tanjira:)
@Taci:Već jedno izvjesno vrijeme mjerkam kuvarigrice samo je bilo pitanje vremena kad ću se priključiti:)
@MIRJANA(Ruza123): Ružice, Ruška u umaku nema mljevenog mesa, ali ideja nije nimalo loša:)
@Maki: Remi je moj potparol:)
Maja ovo je odlično ! Super priča i stihovi o majčinoj dušici, i slikica mi se jako sviđa. Jelo isto tako, za mene doslovno savršeno. Uz tvoju odličnu prezentaciju !
OdgovoriIzbrišiNa slici gde je sos, deluje kao da ima i mesa, i ja sam to pomislila, pa pročitala i videla da nema, a tako se nešto i sećam, da je ratatuj skroz povrtno jelo. Jako lepo, baš jako lepo izgleda u tvom aranžmanu.
OdgovoriIzbrišiInače crtani sam odgledala čak dva puta, inače ne gledam crtaće mada me uzrast dece primorava da ih makar slušam u pozadini, ali ovaj mi je baš privukao pažnju i presladak je :)
Veliki pozdrav,
Maja
@Branka - byB: Branka, hvala na tako lijepim riječima!
OdgovoriIzbriši@mamajac : Umak se samo malo prodinsta pa se mrkva ne smekša, tako da je to razlog što na slici izgleda kao da ima mljevenog mesa, a i moram priznati da nijesam stavila mrkvu nego mrkvetinu:) Kasnije kada se ratatuj ispeče u rerni , umak dobije ujednačeniju teksturu.
I ja sam crtane počela da pratim "usput" kada je moj dječak počeo da ih gleda. Sada je on veliki, a ja crtane ne preskačem :)
Veliki pozdrav i tebi!
Ovo cu definitivno probati i to po tvom receptu, fenomenalno izgleda, i nevjerojatno ali istinito jos ga nisam nikad radila:)
OdgovoriIzbriši@Sweet Corner: Vjerovatno si ga u medjuvremenu pravila i uopšte ne sumnjam da će se ratatuj još koji put zateći na tvom stolu!
OdgovoriIzbriši@Luiz Claudio: Thank you for your lovely thoughts on my blog!