„Savršena pita počinje od savršene kore.“ Međutim, krambl
je savršena pita, a nema koru!
Krambl je jelo britanskog
porijekla, a može se pripremiti u slatkoj
ili slanoj verziji, zavisno od sastojaka koji se koriste. Slatki krambl obično sadrži pečeno voće,
koje je prekriveno mrvljivim tijestom, a čiji su osnovni sastojci puter, brašno i šećer. Za ovaj
izvanredni dezert tradicionalno se koristi sledeće voće: jabuke, kupine, breskve, rabarbara, ogrozdi, i šljive.
Mrvljivo tijesto može u sebi sadržati kisjelo mlijeko ili sirće. U njega se mogu
dodati bademi ili drugi orašasti
plodovi, što mu daje više nego neobičan ukus. Preko ovog tijesta posipa se šećer (smeđi ili bijeli), prije ili poslije
pečenja. Ukoliko se šećer doda prije pečenja, gornji sloj krambla biće karamelisan i vrlo ukusan. U nekim receptima umjesto
mrvljivog tijesta koristi se izlomljeni biskvit ili pahulje od žitarice.
Ništa manje nije ukusna ni slana verzija krambla . Umjesto voća koristi se meso, povrće, sir ili jaja, a u mrvljivom tijestu šećer je zamijenjen sa sirom.
Slatki krambl može se
poslužiti sa šlagom, pudingom ili sladoledom. Slani se služi
kao predjelo ili dio glavnog jela.
Ova jednostavna pita može se izvoditi u neograničenim kombinacijama, potrebno je samo pograti se s maštom i namjernicama koje su na dohvat ruke. Ovo je moja zimska verzija sa zamrznutim voćem i malo drugačijim načinom mrvljenja tijesta. Niskokaloričan, zavodljiv i neodoljiv, a u njemu crna čokolada, malina i višnja... takav je moj mali krambl.
Ova jednostavna pita može se izvoditi u neograničenim kombinacijama, potrebno je samo pograti se s maštom i namjernicama koje su na dohvat ruke. Ovo je moja zimska verzija sa zamrznutim voćem i malo drugačijim načinom mrvljenja tijesta. Niskokaloričan, zavodljiv i neodoljiv, a u njemu crna čokolada, malina i višnja... takav je moj mali krambl.
Mrvljivo tijesto:
200 gr brašna
1 vanilin šećer
1 vanilin šećer
1 kašika šećera
1 prašak za pecivo
75 gr putera
1 prašak za pecivo
75 gr putera
125 ml mlijeka
Voćni fil:
150 gr smrznutih malina
150 gr smrznutih višanja
12 kockica crne čokolade 70%
šećer u prahu po potrebi
Priprema:
200 gr brašna, vanilin šećer,
kašiku šećera i prašak za pecivo suvo pomiješati. Suvoj smjesi dodati 125
ml mlijeka i 75 gr putera . Zamijesiti tijesto i ostaviti ga
pola sata u frižideru.
U 6 keramičkih posudica ravnomjerno rasporediti voće i
izlomljenu čokoladu (po dvije kocke u svaku posudicu).
Preko voća i čokolade narendati ohlađeno tijesto.
Ugrijati rernu na 180ºC i peći krambl 15 minuta , da tijesto
dobije lijepu zlatnožutu boju.
Ispečeni dezert posuti sa šećerom u prahu.
Moj mali krambl se služi topao. Ukoliko se ohladi može se
podgrijati u rerni ili mikrotalasnoj.
Pjesma koju volim:
Ah Dzenis Dzoplin i njen neponovljiv glas..obozavam.A Cruble slan i sladak i aj redovno pravim.Tvoj izgleda vrlo ukusno;)
OdgovoriIzbrišiDivno! Sve :)
OdgovoriIzbrišiJa uvek imam mrvice u zamrzivaču,iseckam neko voće,pospem mrvicama i očas posla gotov slatkiš.Obožavam sa sladoledom od vanile,mmm... Tvoj još ima i čokoladu,duplo mmmm...
OdgovoriIzbriši@Dzoli Dzeniska je obilježila moje odrastanje,ne mogu a da je ne pomenem!
OdgovoriIzbriši@emo_serpica Hvala serpice:)
@Irena Čokolada, osim poboljšanja ukusa, ovdje ima zadatak da zgusne sokove koje ispusti smrznuto voće, pa se dobije kremasta tekstura sa komadima voća.
volim crumle u bilo kojoj varijanti. Ovaj zaista odličn oizgleda!
OdgovoriIzbrišiNikad nisam probala, a ovaj tvoj izgleda baš primmmmammmljivo, moraću da ga napravim :)))
OdgovoriIzbrišiKao prvo - obozavam Janis Joplin! :)
OdgovoriIzbrišiA kao drugo - ovo je sjajan crumble! Mnogo mi se dopada kombinacija, a posebno me odusevio dodatak cokolade. Sjajno! :)
Ah, Janis...
OdgovoriIzbrišiGledajuci tvoj savrseni crumble, moj mu dodje ko rusvaj. Moje mrvice nikada nisu ovako fine. Prepisujem tvoj recept!
Savršen desert koji ću sigurno raditi. I ja volim kolače s mrvljencem (crumble) i mislim da su idealni spoj tijesta i voća. A pogodila si me i s Janis, sva se ježima.
OdgovoriIzbriši@Tamara: Hvala!
OdgovoriIzbriši@jacamaca: Jaco ovo je najbrži pečeni dezert, što se mene tiče upravo ga ta brzina podiže na sami vrh moje top liste slatkiša!
@Miki: I prvo i drugo me uveseljava:)
@Ana: Ovo tijesto i nije klasično tijesto za krambl, njegovo pravo tijesto je skroz mrvljivo a ovo je kompaktno i narendano, tako da mu mrvice nisu mrvice već identični komadići :)
Ovo tijesto je ustvari sipkavo(prhko)tijesto. Ja uvjek imam u zamrzivaču i tijesto i voće, tako da mi je krambl gotov za 20-ak minuta.
@Κάθαρσις: Zaista sam oduševljena što imam puno istomišljenika kad je Dženis u pitanju!
Divan post, crumble, Janis...., uživam gledati, čitati, slušati.
OdgovoriIzbrišiCrumble mi se posebno sviđa, inače volim ovakvu vrstu kolačića, a ovaj je zbilja posebno dobar. Jako lijepo si prikazala recept i svakako ću ga isprobati !
Veliki sam fan crumbla, i u slatkoj i u slanoj varijanti, i ovaj tvoj izgleda jako primamljivo. Mrvice su savršene! Bilježim recept :)
OdgovoriIzbrišifenomenalno, molim te bili mi rekla gdje si nasla ove lijepe keramicke posudice (neznam kako se zovu), prelijepe su , obicno sam viđala bijele , a ove crvene i plave su stvarno prekrasne :)
OdgovoriIzbrišiobožavam, slatke verzije su mi draže, ova je odlična i čokolada je odličan dodatak ovdje
OdgovoriIzbriši@Branka - byB: Hvala Branka, sigurna sam da će ti se svidjeti i ova verzija krambla!
OdgovoriIzbriši@tanja: Mrvice su namjenski pravljene, ništa nije prepušteno slučaju:)
@ivana: U okviru Eurosalona postoji posebna prodavnica kućnih potrepština Home Center. U njemu sam kupila ove posudice, dolaze u pakovanju po 4 iste boje. Imam ih već par godina, izuzetno su kvalitetne.
@ninakuhinja: Ja ponekad uz čokoladu i voće stavim malo ruma. I ta je kombinacija baš dobra:)
Upravo upadoh na blog...i vec na prvi pogled sam ocarana. Prvo - ovaj slatkis cu da spremam cim prije,ide mi voda na usta...a sladokusac sam do neba! Drugo - ti izgleda ovdje pravis razna mala cuda i rado cu da upijam znanje :)
OdgovoriIzbrišiVeliki pozdrav i hvala sto si pratilac!
Milijana
I WİLL DO İT:)
OdgovoriIzbrišiovo sa malinama je naprosto fantastično!
OdgovoriIzbriši@millie {passiondecor}: Jako mi je drago što si zavirila kod mene, jer ja tvoj blog sa VELIKIM zadovoljstvom čitam!
OdgovoriIzbriši@kırmızı ekoseli battaniye: Thank you for your friendship, your trust and your confidence!
@DD: Kad sam ga prvi put spremila bila sam oduševljena, jer nisam ni ja očekivala da maline tako dobro idu sa crnom čokoladom!