"Kinezi jedu sve što se kreće po zemlji osim automobila, sve što pliva u vodi osim brodova, i sve što leti u vazduhu osim aviona."
nova kineska poslovica
Kulinarstvo u Kini je oduvijek bilo neraskidivo vezano sa drugim elementima stare kineske civilizacije: filozofijom i medicinom. Tradicionalni kineski stav prema kuvanju kao umjetnosti formirao je poznati kineski filozof i socijalni reformator Konfučije (VI-V vijeka prije Hrista). U njegovim spisima nalaze se mnoge smjernice o pravilnoj pripremi hrane. Po njemu, udio mesa u jelu treba biti jednak jednoj trećini od ukupne količine povrća. Svi sastojci trebaju biti izrezani u istoj veličini i obliku (trake ili kockice) i u svako jelo treba dodati malo đumbira. On je vjerovao i učio da ukus jela zavisi od harmonije sastojaka, a harmonija sastojaka zavisi od pravilnog balansiranja ukusa, tekstura, boja i mirisa. Ono što je najvažnije, za njega je kuvanje bilo umjetnost, a ne puko zadovoljavanje potrebe našeg želudca. Njegova kulinarska filozofija je glasila: Ne treba jesti ono što nije dovoljno pečeno ili je prepečeno, ono što nije dovoljno začinjeno ili je prezačinjeno, ono što je bezbojno ili prešareno i ono što nije pažljivo i jednako nasjeckano!
I za kraj ovog uvoda, jedna poslovica koja nema veze sa Konfučijem ali dolazi direktno iz MENSA-e: Ako si gladan, onda jedi!
Sastojci:
3 crvene paprike
3 zelene paprike
3 tikvice izrezana
3 kašike suncokretovog ulja
3 zelene paprike
3 tikvice izrezana
3 kašike suncokretovog ulja
300 gr bijelog pilećeg mesa
1 kašika senfa
1 kašičica peršuna
prstohvat bibera
3 kašike ulja od tikve (buče)
3 kašike susama
3 kašike ulja od tikve (buče)
3 kašike susama
1,5 kašika Worcestershire sauce
1,5 kašika slanog Soya sauce
1,5 kašika slanog Soya sauce
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica kari praha
1 kašičica žutog šećera
1 dcl vode
1 kašičica gustina
1 kašičica žutog šećera
1 dcl vode
1 kašičica gustina
Priprema povrća:
Povrće oprati i isjeckati na trake. Nauljeni wok ili tiganj dobro zagrijati i dodati sjeckano povrće.
Povrće pržiti dok ne dobije zlatnu boju, a zatim wok ili tiganj skloniti sa vruće ploče i poklopiti poklopcem, da se povrće ne ohladi.
Priprema mesa:
Meso isjeckati na trake. Dodati mu senf, peršun, biber i dobro rukama umješati, da se začini sjedine sa mesom.
Tiganj podmazati uljem od tikve, zagrijati ga dobro i u njega pržiti meso 10-ak minuta uz stalno miješanje.
Pripremljenom mesu dodati susam, i pržiti još 5 minuta na smanjenoj vatri (jer susam puca na jakoj vatri).
Slatko kisjeli preliv:
U 1 dcl vode dodati vorčesteršir sos, soja sos, đumbir prah, kari prah, žuti šećer i gustin. Preliv miješati dok se gustin dobro ne sjedini i masa postane ujednačena.
Finalna priprema:
Pripremljeno povrće zaliti prelivom i zakuvati par minuta na jakoj vatri.
Zatim dodati meso..
Dobro izmješati i još jednom kratko prokuvati .
Konfučijanska piletina sa povrćem se služi topla i tradicionalno se jede štapićima.
Pjesma koju volim:
Konfucijska piletina.Obozavamo u kuci kako kinezi spremaju povrce.A taj stav trecina mesa u jelu..ne pali kod mog Neustrasivog .On je vise za najmanje fifty fifty..pri cemy fifty mesa moz samo biti na porastu:)Odlican recept;)
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda, Majo! A znam da je sjajnog ukusa, jer spremam kineska jela, rado. Za tebe :)i *)
OdgovoriIzbrišiVolim Kinesku hranu; brza za pripremiti i nutritivna. Uz to fino i izgleda.
OdgovoriIzbrišiZanimljivo izgleda."Kineska jela" inaće kuham na sezamovom ulju ali baš ću probati sa bučinim. Super ideja.
OdgovoriIzbrišiJako volim kinesku kuhinju, i uživam u pripremi hrane. Slažem se s Konfucijem ;)
OdgovoriIzbrišiP.S. Bowie-a obožavam!
kineska kuhinja mi nije mnogo poznata i rijetko je zastupljena u mojoj kuhinji sve samo iz razloga što do nje nisam došla :(
OdgovoriIzbrišiali radim na tome da je istražim u bliskoj budućnosti
ova piletina je oslična, zabilježit ću si za isprobavanje
Obožavam pileće mes o i povrće sa ovim umacima, radila sam nešto slično i znam da je fenomenalno, samo što ja nemam wok. Krasan ti je recept!
OdgovoriIzbrišiOooooooo :) ovo ti mi svi jako volimo! Ove boje upravo dočaravaju sve mirise i okuse! :)
OdgovoriIzbrišiOvo sjajno izgleda! Volimo kinesku hranu! Imali smo mi u Pancevu jedan kineski restoran - fenomenalno! :) A pritom jeftino...
OdgovoriIzbriši@Dzoli Mislim da ovo Konfučijevo pravilo kod nas Balkanaca treba okrenuti naopako: jedna trećina povrća i dvije trećine mesa :)
OdgovoriIzbriši@emo_serpica Hvala draga moja šerpice:) Ja sam tek odnedavno počela da spremam ovakva jela i sada sam u fazi velikog oduševljenja.Za tebe <3
@Jasna's kitchen creations Negdje sam čitala da je Konfučije insistirao na ovom sjeckanju jer su se , izmedju ostalog, tako jela brže spremala pa se manje trošilo goriva ( drva ili šta su tada već koristili)za peći , a to je bilo veoma važno za siromašni kineski narod.
@kranjica Onda ću ja sledeći put probati sa susamovim uljem :)
@jubistacha I ja se slažem sa Konfučijem, a posebno sa tobom za Bowie-a!
@ninakuhinja Ovo je veoma lako napraviti, najteže je sjeckanje. Naša su jela mnogo komplikovanija od njihovih:)
OdgovoriIzbriši@Tamara Ja umjeasto woka koristim veliki tiganj sa keramičkim dnom koji ima sličan oblik kao wok, a u nedostatku tiganja može i plitka šerpa.
@Tadeja Boje su bitne, tako i Konfučije kaže! Da znaš samo koliko sam tražila ovu zelenu papriku... :)
@Miki I kod nas je tako, naručiš brdo hrane a platiš malo..mada meni je sve ljepše kod kuće kad se spremi:)
Da li se varam, ili tebe nije bilo duže vrijeme? U svakom slučaju, jedemo kinesku hranu iz kućne radinosti nekoliko puta mjesečno i jako je volimo. Ovo je odlično jer je recept za zaista sve domaće. A post je, kao i uvijek, poučan i zanimljiv.
OdgovoriIzbrišiPredivno izgleda i rado bih sada jedan tanjir ove lepote...
OdgovoriIzbrišiAjme kako mi je drago da si opet aktivna na blogu...falili su mi tvoji recepti.
OdgovoriIzbrišiOvo ti je super
Super je ovakva piletina,mirisna i šarena!
OdgovoriIzbrišiOdlični su ti recepti!
Drago mi je što si se vratila blogu, draga moja Kuvarice na trapezu, a recept koji si objavila je veoma,veoma zanimljiv i sigurna sam da ću ga probati napraviti. Ne mogu, a da ne pohvalim, kvalitet fotografije na blogu,vidim da ovo nije bila digitalna piletina, (hahaha) i koristim priliku da ti se zahvalim na predivnom receptu za one kolačuće u obliku srca( sa otasima.Pozdrav,Ankica.
OdgovoriIzbrišiRazveselila si me ovim postom i povratkom na blog ! Nedostajali su mi tvoji recepti i tvoje uvodne priče koje uvijek sa velikim zadovoljstvom čitam. Ovaj recept je odličan ! Volim kinesku kuhinju i iako je rijetko doma pripremam ovo ću zabilježiti i isprobati !
OdgovoriIzbriši@Κάθαρσις U pravu si, bila sam na dužem radnom odmoru! Iako imam pauze u pisanju od bloga ne odustajem i redovno čitam i pratim sve što se dešava na ovoj našoj food blog sceni:)
OdgovoriIzbriši@maslinka Da si bliže, ovu ljepotu bih rado podijelila sa tobom !
@Rena Renice draga,i meni je falilo da nastavim sa blogom :)
@Irena Hvala Irena!
@Ankica Mislim da je svima nama, koji imaju blogove sa receptima, najveće zadovoljstvo kada neki recept bude uspješno isproban. Hvala ti od srca na povjerenju za Orahovo srce:)
@Branka - byB Draga Branka hvala na lijepim riječima. Ona tvoja piletina sa šljivama, bademom i medom mi je baš "zapela za oko"!
Skoro sam pocela da pripremam kinesku hranu i bas nam se dopada, zato sam odlucila da kupim vok. Hvala za jos jedan reept!
OdgovoriIzbriši@Arevilo I mi smo u fazi otkrivanja kineske kuhinje. Ja imam jedan izvanredan veliki tiganj u obliku woka sa keramičkim dnom ( vidi se na slikama). Još uvjek razmišljam da li da kupim pravi wok, njegova veličina mi je problematična jer u mojoj kuhinji više ni igla ne može da stane:)
OdgovoriIzbriši